kurs ratownika przedmedycznego
- Organ18
-
- Wylogowany
- Doświadczony
-
- Ratownictwo To Nie Nasza Praca I hobby Lecz Pasja
Mniej
Więcej
2009/07/25 06:45 #2271
przez Organ18
Mam na imię Romek mówią na mnie Organ w RM (narząd) albo Organista (w muzyce).
Replied by Organ18 on topic O:kurs ratownika przedmedycznego
Witam cię Macieju czy jesteś pewny że mógł bym zdać KPP ?? bo to z tego co słyszałem to jest podsumowująca całą pierwszą pomoc coś jak by egzamin a inni mówili że nie są pewni ale to jest dla osób medycznych. Kurcze nikt nic nie wie wiesz ile osób pytałem co moge za kursy zrobić ?? i nikt nie widział :/ A słuchaj co możesz mi powiedzieć na temat BTLS oraz kursu pierwszej pomocy dla niepełnosprawnych ??
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- marcin1975rm
-
- Wylogowany
- Lider
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 8
2009/07/26 07:27 #2274
przez marcin1975rm
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
Replied by marcin1975rm on topic O:kurs ratownika przedmedycznego
Organ zadaj sobie trochę trudu i poczytaj m.in.Ustawę o PRM.Tam znajdziesz na pewno odpowiedź na interesujące Cię tematy.Kurs KPP to nie żadne podsumowanie kursów pierwszej pomocy jak sama nazwa wskazuje.Tam uczysz się pomocy kwalifikowanej czyli o stopień wyżej niż podstawowa pierwsza pomoc stosowana(czasem)przez laików.Generalnie kurs ten przeznaczony jest dla pracowników/funkcjonariuszy jednostek współpracujących bezpośrednio z systemem Państwowe Ratownictwo Medyczne ale nikt nie zabroni odbyć takiego kursu Tobie.W trakcie trwania takiego kursu dowiesz się także jakiego sprzętu wolno Ci użyć zarówno jako laikowi jak i osobie po KPP.
- Organ18
-
- Wylogowany
- Doświadczony
-
- Ratownictwo To Nie Nasza Praca I hobby Lecz Pasja
2009/09/19 14:53 #2394
przez Organ18
Replied by Organ18 on topic O:kurs ratownika przedmedycznego
marcin1975rm napisał:
pomóżcie bardzo was prosze bo do rozpoczęcia kursu zostało ok 11 dni i czym szybciej ktoś podsunie mi pomysł co musze zrobić tym lepiej bo już od ponad 2 mies. walcze o ten kurs z początku nie mogłem nikogo znaleść a teraz gdy znalazłem to są problemy
Cześć Marcin1975 i inni forumowicze chciałem ci powiedzieć drogi Marcinie że się mylisz cytuje twoje słowa " Ale nikt nie zabroni odbyć takiego kursu Tobie" dowiadywałem się ostatnio na temat tego kursu KPP i co się okazuje , że nie moge go zdawać bo na codzień nie pracuje w WPR , Straży lub Policji . To powiedz cie mi po kij firmy zajmujące się takimi szkoleniami wypisują że jest to kurs dla osób indywidualnych , szkół , firm itd. :/ skoro nie mogę jako osoba indywidualna zrobić tego kursu ?? Jeżdże w karetce P , mam w trzy i troche kursów pierwszej pomocy chce zrobić mój ostatni kurs przed szkołą medyczną czyli KWALIFIKOWANĄ PIERWSZĄ POMOC powiedzcie mi jedno czy mój szef z firmy w której jeżdże karetką może napisać mi pisemko o wysłaniu mnie na ten kurs ?? pomóżcie co mogę zrobić abym został dopuszczony do tego kursu w końcu nie jestem bez obrazy dla innych " osobą z ulicy" tylko mam już małe doświadczonko pomagam ludzią na ulicy , mam kursy , jeżdże w karetce to co jeszcze mi potrzebaGeneralnie kurs ten przeznaczony jest dla pracowników/funkcjonariuszy jednostek współpracujących bezpośrednio z systemem Państwowe Ratownictwo Medyczne ale nikt nie zabroni odbyć takiego kursu Tobie.

- waldih
-
Autor
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2009/09/26 19:36 #2411
przez waldih
Replied by waldih on topic O:kurs ratownika przedmedycznego
witam, ja jak już wspomniałem jestem po takim "byle jakim kursie", ale wiedza przekazana mi okazała się użyteczna - akurat dzisiaj miałem okazję znowu wykorzystać nabyte umiejętności; otóż tuż obok mojego domu na DK45 miał miejsce wypadek w którym została potrącony pieszy który wtargnął na jezdnię. Uderzenie było bardzo silne, słyszałem je mimo założonych słuchawek na uszach ! Pobiegłem przed dom, tam leżał na wznak uderzony człowiek, oddychał ale zaczynał się krztusić krwią, więc przytrzymując mu głowę obróciłem go w pozycję bezpieczną ustaloną, inny świadek wzywał w tym czasie karetkę. Podszedł również kierowca - uczestnik zdarzenia, miał ranną twarz i oczy, więc kazałem jeszcze raz zadzwonić na numer ratunkowy i powiedzieć o drugim rannym. Do momentu przyjazdu karetki cały czas kontrolowałem poszkodowanego trzymając jego głowę aby sie nie poruszała. Po przyjeździe karetki przekazałem lekarzowi co robiłem i jak długo, ten powiedział "bardzo dobrze". Dla lekarzy z pogotowia to pewnie zwykła sytuacja dnia codziennego, dla mnie próba sił, sprawdzenie reakcji. Krew wcale mnie nie "złamała", sytuacja opanowana. Od policjanta dowiedziałem się że pacjent jest w stanie bardzo ciężkim. Pozdrawiam - zachęcam wszystkich do zdobycia wiedzy nawet na tych"byle jakich kursach" na temat ratowania ludzi, bo wiedza ta przydaje się w najmniej oczekiwanym momencie, a lepiej wiedzieć co robić, niż stać bezradnie w tłumie gapiów i patrzeć jak człowiek ginie uduszony własną krwią, bo nikt zwyczajnie go nie obrócił w bezpieczną pozycję.
- ricko1st
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2009/09/27 18:32 #2415
przez ricko1st
Najlepsi niech będą przygotowani na najgorsze !
Replied by ricko1st on topic O:kurs ratownika przedmedycznego
Witam!
Brawo waldih.
Tak trzymać, dlatego Masz ode mnie pierwsze oklaski.
Piszesz, że jesteś po " byle jakim" kursie, ale ja myślę że aż tak byle jaki nie był.
Po byle jakim kursie zwiewał byś "gdzie pieprz rośnie", a nie udzielił skutecznej pomocy poszkodowanemu.
Jeszcze raz gratulacje.
Brawo waldih.
Tak trzymać, dlatego Masz ode mnie pierwsze oklaski.
Piszesz, że jesteś po " byle jakim" kursie, ale ja myślę że aż tak byle jaki nie był.
Po byle jakim kursie zwiewał byś "gdzie pieprz rośnie", a nie udzielił skutecznej pomocy poszkodowanemu.
Jeszcze raz gratulacje.
Najlepsi niech będą przygotowani na najgorsze !
- marcin1975rm
-
- Wylogowany
- Lider
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 8
2009/09/28 11:34 #2416
przez marcin1975rm
Replied by marcin1975rm on topic O:kurs ratownika przedmedycznego
Postawa godna naśladowania!!! Nic dodać,nic ująć. Szkoda,że grono osób gotowych nieść pomoc potrzebującym jest wciąż tak nieliczne

Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
Czas generowania strony: 0.199 s.