zadanie praktyczne na egzaminie

Więcej
2011/06/16 19:49 #5925 przez legumina
Replied by legumina on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
kandek napisał:

Ale w złamaniu podstawy czaszki to solu-medrol niepotrzebny przecież (widzę że niektórzy nie wiedzą, ale jest w wykazie). Prędzej już właśnie deksametazon p/obrzękowo.

własnie nie wiedzą Solu-Medrol = Methylprednisolonum tak a propo
co do nie wiadomo jak dawkowania ,gdzies tam ktorys post to był , to dawkujesz na kg mc wiec jaki problem ??? miałęs 5l dziecko wiec jaki problem policzyc mase ciała ??

co do ze nie podawac solu-medrolu, czy przy upadku z wysoko ści nie podejrzewa sie ze jest uraz kregosłupa, a tym samym uraz rdzenia ??
uczono mnie ze włąsnie na podejrzenie urazu rdzenia sie daje solu-medrol

z nieba tego nie pisze

dałą bym osobiscie ten zestgaw leków ktore wczesniej wymieniłam, i przy solu-medrolu obstaje
punktów moze i bym nie dostała, ale też nie odjeliby mi ich
a noż bym włąsnie punkty zdobyła ??

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/06/16 19:51 #5926 przez legumina
Replied by legumina on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
medyk 01 napisał:

wydaje mi się ze masz rację,lepiej nie podac któregoś z leku i nie mieć za to punktu niż bawić się w lekarza i podawać różne leki no i miec za to punkty odjęte.

punktów nie odejmują, tylko nie przyznają , tyvh ktore są w kluczu

bo jakby odejmowali, a ktoś by kompletne bzdury napisał to nie moze egzaminu zdać na minus 10 % , prawda, ze logiczne ?

Więcej
2011/06/16 19:56 #5927 przez kotlet1711
Replied by kotlet1711 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Ania82 napisał:

Znowu oberwę, ale słabo mi się robi jak czytam niektóre posty.
Przepraszam za OFFa.
Pozdrawiam.

Za co masz oberwać? Za prawdę? Co niektórych chyba za bardzo poniosła wyobraźnia, nie wiem jak to nazwać. Aż słabo się robi jak się takie rzeczy czyta.

jedyną rzeczą gorszą od utracenia rozumu, są próby jego odszukania..

Więcej
2011/06/16 20:00 #5929 przez szykyrymyry
Replied by szykyrymyry on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
to że solu medrol to methyloprednisolonum to wiedziałem tylko nie wiedzialem że w wykazie jest. Waga dziecka była podana 20kg... ale mówili nam żeby u dzieci się w leki nie bawić. Do tego solu medrolu to jedynym wskazaniem było że upadek z drugiego piętra, innych objawów nie było bo był w głębokiej śpiączce (GCS 3pkt.) Skóra była sina, a we wstrząsie rdzeniowym jest różowa.... ale to też możliwe, że sina bo NZK lub wstrząs... Ten dexaven mogłem podać bo wyrażny krwiak był ( anizokoria L<P ) Nie ma co, cięzki był projekt

Więcej
2011/06/16 20:29 #5931 przez Noico
Replied by Noico on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Zrodlo napisał:

Jakie dałeś rozpoznanie ??

dziecku które było potracone przez samochód:

nzk w pea
złamanie otwarte przedramienia prawego
podejrzenie pęknięcia podstawy czaszki
i po to było wyraźnie podane ile dziecko waży abyście napisali dokładną dawke jaką dacie a nie np 10ug/kg mc tylko 10ug/kg mc = 0,25 mg...
patrzcie na takie rzeczy

Więcej
2011/06/16 20:35 #5932 przez szykyrymyry
Replied by szykyrymyry on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Noico napisał:

po południu:

DO WYKONANIA RKO U DZIECKA W KOŁNIERZU

DO OPISU : 6 LATEK POTRĄCONY PRZEZ SAMOCHÓD GCS 3 PKT RYTM WEDŁUG MNIE TO PEA CZYTLI NZK W PEA BRAK TETNA NA TETNICACH KREW Z LEWEGO UCHA ŻRENICE NIE RÓWNE LEWA WIEKSZA OD PRAWEJ...HMMM CO TAM JESZCZE AHA! POPRAWIŁ SIE PO 5 MINUTACH DALEJ GCS 3 PKT ALE SATRUACJA 95 ĆISNIENIE NIE PAMIETAM ODDECH 100/MIN ...

Prawie identyczny projekt jak w środe rano tylko mechanizm urazu inny, tu dziecko potrącone a w srode rano: dziecko wypadło z okna, i wiek o 1 rok różnicy... Nawet parametry takie same

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.059 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account