- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- zadanie praktyczne na egzaminie
zadanie praktyczne na egzaminie
- Noico
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
DO WYKONANIA RKO U DZIECKA W KOŁNIERZU
DO OPISU : 6 LATEK POTRĄCONY PRZEZ SAMOCHÓD GCS 3 PKT RYTM WEDŁUG MNIE TO PEA CZYTLI NZK W PEA BRAK TETNA NA TETNICACH KREW Z LEWEGO UCHA ŻRENICE NIE RÓWNE LEWA WIEKSZA OD PRAWEJ...HMMM CO TAM JESZCZE AHA! POPRAWIŁ SIE PO 5 MINUTACH DALEJ GCS 3 PKT ALE SATRUACJA 95 ĆISNIENIE NIE PAMIETAM ODDECH 100/MIN ...
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Noico
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
- machalas01
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
- Neeva
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Intubacji nie bylo, przynajmniej z tego co bylo u mnie i co tutaj pisali zdajacy.
Wszystko jest trucizną, to tylko kwestia dawki...
- Zrodlo
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
- szykyrymyry
-
- Wylogowany
- Powracający
-
szykyrymyry napisał:
Niestety nie mam tego projektu... ale był on o 5 letnim dziecku które w trakcie zabawy w chowanego wypadło przez okno z drugiego piętra ( godziny wieczorne). Ojciec wezwał pogotowie mówiąc że dziecko chyba nie żyje. Miejsce zdarzenia zabezpieczone przez policje. Opis poszkodowanego dziecka: tętno nie wyczuwalne, RR nie oznaczalne, nawrót kapilarny >5s. Anizokoria L<P, wyciek krwi z prawego ucha, otwarte złamanie prawej kończyny dolnej w okolicy golenia... Na monitorze był zapis bradykardi 37/min
Po około 7 minutach prowadzenia czynności ratunkowych parametry pacjenta przedstawiały się następująco: HR 100/ min RR 60/50 saturacja 96%
W wywiadzie strwierdzono alergie na mleko, przyjmuje tylko tran , nie leczy sie na nic , ostatni posilek 5h , nic szczególnego nie poprzedzało wypadku
Na fantomie było przygotowane dziecko już z założonym kołnierzem i trzeba było wykonać RKO
tak mi sie wydaje ze solu-medrol 30mg/kgmc, dexaven 4-8mg, adrenalina wiadomo, płyny ok800ml, p/bolowe coś, ale nie znam dawki, wiec nie pisze co i w jakiej ilosci
W wykazie było tylko, jeśli dobrze pamiętam 28 leków więc solu medrolu chyba nie było, przeciwbólowego to raczej nie warto było podawać bo miał NZK sam się już znieczulił... dexaven faktycznie można było podać bo jednak ten uraz głowy był, ale wolałem się nie bawić w leki u dziecka. A co reszta piszących ten projekt myśli na ten temat?
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- zadanie praktyczne na egzaminie