zadanie praktyczne na egzaminie

Więcej
2011/06/16 14:04 #5900 przez legumina
Replied by legumina on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
w nzk wlewasz 2 litry płynów !

aha i do tego chłopaka z odmą i asystolia to po powroce rytmu perfuzyjnego dałabym coś silniejszego jednak
fakt że sam sie znieczulił :d ale jakieś coś silniejszego od ketonalu, ale nie morfina

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/06/16 14:16 #5901 przez legumina
Neeva napisał:

re up:
Sciaganie to sciaganie, bezczelne czy nie liczy sie fakt ze zamiast pisac samemu jakas tam grupka osob pisala wspolnie :) Na zasadzie "konsultacji".
Ale proponuje olac ten temat i powrocic do pierwotnego ;)
Ja juz wkleilam zdjecia, moze osoby majace inne zadania zrobia to samo? B)

ka i

za przeproszeniem moderatorom i innym forumowiczon

h*** w głowie masz pisząc coś takiego ????
myślisz ze Ci z oke i innych ośrodków to nie czytają forum ???
po nitce do kłębka i mogą unieważnić egzamin wam
MYSL !!!!!
sciaganiem się NIE CHWAL !!

a grupką sie nie pisze, bo grupką to można oblać !

Pomimo tego, że mnie też się włos na głowie jeży i mam podobne myśli do Twoich jak czytam wypowiedzi niektórych w tym temacie, muszę Cię upomnieć- na forum nie używamy słów uważanych za wulgarne=> patrz REGULAMIN!
Ania82.

Więcej
2011/06/16 14:21 #5903 przez legumina
szykyrymyry napisał:

Niestety nie mam tego projektu... ale był on o 5 letnim dziecku które w trakcie zabawy w chowanego wypadło przez okno z drugiego piętra ( godziny wieczorne). Ojciec wezwał pogotowie mówiąc że dziecko chyba nie żyje. Miejsce zdarzenia zabezpieczone przez policje. Opis poszkodowanego dziecka: tętno nie wyczuwalne, RR nie oznaczalne, nawrót kapilarny >5s. Anizokoria L<P, wyciek krwi z prawego ucha, otwarte złamanie prawej kończyny dolnej w okolicy golenia... Na monitorze był zapis bradykardi 37/min
Po około 7 minutach prowadzenia czynności ratunkowych parametry pacjenta przedstawiały się następująco: HR 100/ min RR 60/50 saturacja 96%
W wywiadzie strwierdzono alergie na mleko, przyjmuje tylko tran , nie leczy sie na nic , ostatni posilek 5h , nic szczególnego nie poprzedzało wypadku
Na fantomie było przygotowane dziecko już z założonym kołnierzem i trzeba było wykonać RKO

tak mi sie wydaje ze solu-medrol 30mg/kgmc, dexaven 4-8mg, adrenalina wiadomo, płyny ok800ml, p/bolowe coś, ale nie znam dawki, wiec nie pisze co i w jakiej ilosci

Więcej
2011/06/16 14:21 #5904 przez Bizon301
Replied by Bizon301 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Informator pochodzi z 2006r taka informacja widnieje na pierwszej stronie.
Nie jestem jurystą ale zdających - absolwentów obowiązuje na egzaminie materiał zawarty w publikacjach CKE. Tak w kwestii materiału, procedur, formy, i treści. CKE ogłasza przykłady zadań oraz pytań egzaminacyjnych, aby nie było żadnych wątpliwości. Publikowane są też wzory dokumentów które są obowiązujące na egzaminie. W takim razie karta wyjazdowa która była w arkuszach egzaminacyjnych była nieprawidłowa gdyż nie była zawarta w informatorze który obowiązuje na rok bieżący .
Ciekawe co teraz? Dopatrzą się sami? (w co wątpię) A w takim razie zaliczą punkty za kartę "gratis". Czy unieważnią cały egzamin :P

"W Tybecie mówimy, że wiele różnych chorób można wyleczyć jednym lekarstwem miłością i współczuciem. Są one pierwotnym źródłem ludzkiego szczęścia i ich potrzeba leży w samej istocie naszej egzystencji."
XIV Dalajlama
Bo czasem wystarczy wysłuchać...

Więcej
2011/06/16 14:25 #5905 przez freeze_88
Replied by freeze_88 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
o ile dobrze pamietam nie daje sie morfiny przy cisnieniu po niżej 90
i nie nawadnia się płynami szybko tylko by wyrównac do 100

Więcej
2011/06/16 14:27 #5906 przez legumina
dasia37 napisał:

Niestety ja nie pisałam tego projektu ,ale czytając go stwierdzam ż ebył naprawdę trudny:)

wciąz twierdze że najtrudniejszy to był z kobieta w ciazy z krwawieniem z d.rodnych
a wszystkie te z zatrzymaniem były proste, urazówka do nich również, urazówka sama w sobie również.
Tak jak czytam co było w zadaniu, a przypominam sobie co dostawalismy w szkole, to jednak wyrabilaiśmy 120% trudnosci wzgledem tego co w tym roku na projektach daja.

projekty w szkole powinno sie pisać pisac pisać, to sie człowiek wyćwiczy i nie ma wiekszych trudnosci poźniej
tylko żeby dobrze w klucz trafić ot to wieksza szkoła jazdy

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.051 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account