zadanie praktyczne na egzaminie

• kaja40
  • kaja40 Avatar
  • Gość
  • Gość
2011/06/17 07:58 #5957 przez kaja40
Replied by kaja40 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
wiem napewno ze mam 100% z praktycznego czyli ile mnie brakuje z projektu?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/06/17 08:19 #5958 przez zaforest
Replied by zaforest on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
egzamin składa się z dwóch części. część praktyczna to 30 %, projekt to 70%. jednak do zdania egzaminu potrzebne jest zaliczenie co najmniej 75% części praktycznej i co najmniej 75% projektu. dlatego niemożliwa jest na przykład sytuacja gdy uzyskamy 100% z projektu a o% z części praktycznej

\"All you need is flow!\"

Więcej
2011/06/17 08:28 #5959 przez Darth Vader
Replied by Darth Vader on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Bart87 napisał:

Dzis rano o 9.00 bylo cos takiego:
5-letnie dziecko, ktory podczas zabawy w chowanego wypadlo z okna na 2 pietrze, lezalo bezruchu na trawniku przed blokiem, ojciec zbiegl i wezwal pogotowie i uznal, ze dziecko "chyba nie zyje". Sklad: lekarz, 2 ratownikow i kierowca. Po dotarciu na miejsce stwierdza sie, dziecko gleboko nieprzytomne, zrenice L<P, anizokoria, HR niewyczuwalne na tetnicach szyjnych i promieniowych, cisnienie krwi nieoznaczalne, charczace oddechy 3/min, wyciek krwi z prawego ucha, zmiazdzona konczyna dolna prawa na wysokosci lydki z wystajacymi kawalkami kostnymi i przecieta skora. GCS 3pkt.
Po podlaczeniu do monitora widnieje zapis moim zdaniem Bradykardii zatokowej, niektorzy pisza ze jest to PEA... Ale skoro po podlaczeniu do monitora, wskazuje on nam 37 uderzen/minute to jest to bradykardia a nie PEA gdzie brak jest na zapisie EKG zalamkow P i T... W kazdym razie, wedlug mnie jest to bradykardia.

Armagedon :woohoo: Brak tętna na tętnicy szyjnej-bradykardia. Czy nikt Cię nie nauczył, że leczysz/ratujesz pacjenta a nie monitor... Poza tym jak w ciągu 10 sekund można wyliczyć, że dziecko oddycha 3 razy na minutę? Rozumiem, że w ciągu 10 sekund dziecko wykonuje pół oddechu :whistle:
Noico napisał:

przygotujcie się z oparzeń a co z nimi związane wstrząs hipowolemiczny... czyli adrenalina amiodaron płyny i opatrunki an rane

Amiodaron we wstrząsie hipowolemicznym :woohoo:
legumina napisał:

ja byłam uczona ze podajemy na wstepie glukoze 20% 100ml lub glukoze 40% 50ml- tyle ze takiej nie ma w wykazie

W dalszym ciągu podaż leku na ampułki... 40% glukoza w ratownictwie nie występuje.
KamilaKokos napisał:

był przytomny tylko splątany gsc 15

Droga Kamilko! Jeżeli był splątany nie mógł mieć GCS 15...

Ciemna strona ratownictwa medycznego
Bez turbo (ze specjalną dedykacją dla ww61)

Więcej
2011/06/17 08:41 #5960 przez szykyrymyry
Replied by szykyrymyry on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Według mnie to było to PEA (brak tętna,na monitorze bradykardia,RR - nie oznaczalne a te 3 oddechy to poprostu oddechy agonalne, jak w wytycznych pisało ten GASPING ) Postępowanie jak w Asystoli

Więcej
2011/06/17 08:59 #5961 przez PRPiotr
Replied by PRPiotr on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
wracając do projektu ciężarnej po upadku z krwawieniem dałem tachykardie uraz stawu skokowego i krwawienie z dróg rodnych Nie dałem podejrzenia odkl.łożyska Mam ABC AVPU GCS SAMPLE 2 wkłócia 0.9% Nacl 100%tlen 12/min monitoring kołnież szyna wg zasady pota ułożenie na lewym boku no i oczywiście badanie urazowe i zbadałem brzuch pod kątem płodul ale nie rozpisywałem co i jak Powiadomiłem SOR wypełniłem dokumentacje Zapomniałem chyba w wykazie o zest. do tlenoterapi mimo tego że dałem tlen Zjadł mnie stres MAM SIE SZYKOWAĆ NA POPRAWKĘ? CZY MYŚLICI ŻE MAM SZANSE NA MINIMUM PKT? :(

Więcej
2011/06/17 09:07 #5962 przez Paramedyk24
Replied by Paramedyk24 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
kaja40 napisał:

wiem napewno ze mam 100% z praktycznego czyli ile mnie brakuje z projektu?

45pkt

za praktyczny jest 30pkt

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.049 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account