- Otrzymane podziękowania: 6
studium czy licencjat?
- tm212
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
Mniej
Więcej
2011/12/17 11:51 #7112
przez tm212
Replied by tm212 on topic Odp: studium czy licencjat?
Jajuchbas, duży szacunek do Ciebie za to zdanie: "To czy jesteś w czymś dobry zależny w dużej mierze tylko od ciebie" bo rzeczywiście tak jest.
temat: studium czy licencjat? osobiście mam dyplomy z obydwu, i w obydwu przypadkach chciałbym się doczepić do systemu kształcenia, licencjat - dużo wiedzy ( często przez studentów traktowana jako z-z-z) mało praktyki, i minus to praca licencjacka, którą może napisać kolega, a jeśli nawet nie to prezentuje mały fragment wiedzy jaką ratownik powinien posiadać. Studium - dużo praktyki, przekazywana jedynie podstawowa wiedza ze względu na 2 lata kształcenia (ale w środku nocy o północy się ją recytuje) i wg mnie coraz bardziej zamotany egzamin końcowy (kiedyś było inaczej.... ech).
I jeśli ktoś chce być dobrym ratownikiem to tylko od niego samego wszystko zależy....
Pozdrawiam
temat: studium czy licencjat? osobiście mam dyplomy z obydwu, i w obydwu przypadkach chciałbym się doczepić do systemu kształcenia, licencjat - dużo wiedzy ( często przez studentów traktowana jako z-z-z) mało praktyki, i minus to praca licencjacka, którą może napisać kolega, a jeśli nawet nie to prezentuje mały fragment wiedzy jaką ratownik powinien posiadać. Studium - dużo praktyki, przekazywana jedynie podstawowa wiedza ze względu na 2 lata kształcenia (ale w środku nocy o północy się ją recytuje) i wg mnie coraz bardziej zamotany egzamin końcowy (kiedyś było inaczej.... ech).
I jeśli ktoś chce być dobrym ratownikiem to tylko od niego samego wszystko zależy....
Pozdrawiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- kuba_664
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2011/12/17 12:06 #7113
przez kuba_664
Replied by kuba_664 on topic Odp: studium czy licencjat?
Witam. W 2014 skończę szkołę ponadgimnazjalną i chciałbym się udać na studium medyczne. Jak to z tym jest? Gdzieś wyczytałem, że mają likwidować.
- vougue
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2011/12/17 13:25 #7115
przez vougue
To drogi kolego pojechałeś nieźle
)
Ja w szpitalu mam przyjemność spotkać i pracować razem ze studentami z 2 roku, którzy studiują ratownictwo na licencjacie. Otóż drodzy studenci nie potrafią wyznaczyć miejsca sprawdzania tętna !, nie wiedzą jak zrobić zastrzyk Clexanu w brzuch - mamy też zdezynfekować- pytali, nie wiedzieli jak dokładnie wykonać zastrzyk w jaki sposób.. a na pytanie co podajemy w migotaniu komór - zgodnie odpowiadali atropinę.. mam pisać dalej ???
Replied by vougue on topic Odp: Ustawa o zawodzie ratownika medycznego ???
Największą zbrodnię jaką popełniło nasze państwo to zapis w ustawie o możliwości uzyskania tytułu zawodowego ratownika medycznego po dwuletniej szkole policealnej.
Bardzo przepraszam Was wszystkich ale zalaliście rynek pracy, jesteście niewykształceni. Bardzo często trafiliście do szkoły przez przypadek, bo z dwojga złego lepiej pouczyć się dwa lata niż iść na kasę do sklepu.
Pracowałem z większością policealnych pseudo ratowników, który nie mają elementarnej wiedzy dotyczącej podstaw medycyny. Jesteście niebezpieczni, nieudolni i z zasady mało inteligentni skoro nie dostaliście się na studia.
To przez Was ranga zawodu ratownik medyczny w naszym kraju spadła do zera! Mogliśmy mieć samych minimum licencjatów ratowników nie wspominając o magistrach państwowych uczelni medycznych.
Idziecie do pracy za 10zł/h bo nie macie wyboru a pracodawcy wolą oszczędzać i to Was zatrudniają blokując elitarną część wykształconych ludzi.
Miałem okazje studiować 5 lat dziennie, po licencjacie pracować w pogotowiu ratunkowym gdzie zobaczyłem strach, nieudolność, niekompetencje, brak stosowania podstawowych zasad ludzi biednych.
Szkoda, że zepsuliście rynek, szkoda że mało kto o tym mówi, dobrze że są miejsca gdzie za wiedzę i wykształcenie słono się płaci.
Twoja wypowiedź bardziej pasuje do tematu "Studium czy licencjat". Przed napisaniem kolejnego posta proszę zapoznać się z REGULAMINEM FORUM .
Ania82.
To drogi kolego pojechałeś nieźle
Ja w szpitalu mam przyjemność spotkać i pracować razem ze studentami z 2 roku, którzy studiują ratownictwo na licencjacie. Otóż drodzy studenci nie potrafią wyznaczyć miejsca sprawdzania tętna !, nie wiedzą jak zrobić zastrzyk Clexanu w brzuch - mamy też zdezynfekować- pytali, nie wiedzieli jak dokładnie wykonać zastrzyk w jaki sposób.. a na pytanie co podajemy w migotaniu komór - zgodnie odpowiadali atropinę.. mam pisać dalej ???
- tm212
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
Mniej
Więcej
2011/12/17 13:26 - 2011/12/17 13:28 #7116
przez tm212
kuba_664, dopóki nie zmienią tego w ustawie o państwowym ratownictwie medycznym, że ratownikiem może być tylko osoba z licencjatem, to studium nadal będzie kształciło ratowników.. plany niby są, ale kiedy i czy w ogóle doczekają się realizacji...?
- vougue
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2011/12/17 13:29 - 2011/12/17 13:35 #7117
przez vougue
Replied by vougue on topic Odp: studium czy licencjat?
Tak, doczekają się. Niektóre studium już zamykają jak u nas np. za rok , ponoć w 2015 mają już zamknąć wszystkie.
Czy wiecie coś na temat pomostówek z ratownictwa?
Czy wiecie coś na temat pomostówek z ratownictwa?
- tm212
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
Mniej
Więcej
2011/12/17 13:52 #7119
przez tm212
myślę że to będzie jak z pielęgniarkami, najpierw muszą zlikwidować medyki i parę lat później powstaną pomostówki, i niewykluczone że refundowane z unijnej kasy
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
Czas generowania strony: 0.044 s.