- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Medycyna Ratunkowa
- Farmakologia
- Dlaczego amidaron trzeba rozpuszczać w 5% glukozie?
Dlaczego amidaron trzeba rozpuszczać w 5% glukozie?
- studentka
-
Autor
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
2011/10/21 23:05 #6925
przez studentka
Alteri vivas oportet, si vis tibi vivere.
Seneka Młodszy
Replied by studentka on topic Odp: Dlaczego amidaron trzeba rozpuszczać w 5% glukozie?
No właśnie na ulotce, którą dostałam we własne łapki nie było jednoznacznie napisane dlaczego glukoza, a nie sól. Wszystkie książki do których ja i moi koledzy z roku maja dostęp tez na ten temat milczały, więc jakoś musiałam się dowiedzieć czym to może skutkować. Ale uwierzcie mi, że sięganie po gotowce to już ostateczność, wolę sama przekopać tony papieru niż mieć coś podane na złotej tacy.
Z drugiej strony to trochę mi przykro, bo dostałam po głowie tylko dlatego, że chcę wiedzieć wcześniej i uniknąć katastrofalnego błędu - zrobienia komuś krzywdy oraz uniknąć wyrzutów sumienia, że nie dowiedziałam się wcześniej jak rozwiązać nurtujący mnie problem, być może na który jest bardzo prosta odpowiedź.
Z drugiej strony to trochę mi przykro, bo dostałam po głowie tylko dlatego, że chcę wiedzieć wcześniej i uniknąć katastrofalnego błędu - zrobienia komuś krzywdy oraz uniknąć wyrzutów sumienia, że nie dowiedziałam się wcześniej jak rozwiązać nurtujący mnie problem, być może na który jest bardzo prosta odpowiedź.
Seneka Młodszy
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- huda
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
2011/10/22 07:38 - 2011/10/22 13:33 #6926
przez huda
Witaj
Polecam książkę "Podstawy farmakologii" Meszaros. Co prawda książka dosyć archiwalna (ja mam wydanie chyba z 95 roku jednak jest umieszczone w niej wiele przydatnych informacji)
I przepraszam gdyż nie chciałam Cię urazić. To takie moje gderanie...W sumie masz rację, lepiej dowiedzieć się wcześniej niż tak jak co poniektórzy uczyć się leków na pacjentach...
Ale jeśli chciałabyś się czegoś jeszcze dowiedzieć to pisz śmiało...
if you don\'t live for something you die for nothing
Replied by huda on topic Odp: Dlaczego amidaron trzeba rozpuszczać w 5% glukozie?
No właśnie na ulotce, którą dostałam we własne łapki nie było jednoznacznie napisane dlaczego glukoza, a nie sól. Wszystkie książki do których ja i moi koledzy z roku maja dostęp tez na ten temat milczały, więc jakoś musiałam się dowiedzieć czym to może skutkować. Ale uwierzcie mi, że sięganie po gotowce to już ostateczność, wolę sama przekopać tony papieru niż mieć coś podane na złotej tacy.
Witaj
Polecam książkę "Podstawy farmakologii" Meszaros. Co prawda książka dosyć archiwalna (ja mam wydanie chyba z 95 roku jednak jest umieszczone w niej wiele przydatnych informacji)
I przepraszam gdyż nie chciałam Cię urazić. To takie moje gderanie...W sumie masz rację, lepiej dowiedzieć się wcześniej niż tak jak co poniektórzy uczyć się leków na pacjentach...
Ale jeśli chciałabyś się czegoś jeszcze dowiedzieć to pisz śmiało...
if you don\'t live for something you die for nothing
- studentka
-
Autor
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2011/10/22 13:59 #6927
przez studentka
Seneka Młodszy
Replied by studentka on topic Odp: Dlaczego amidaron trzeba rozpuszczać w 5% glukozie?
Ok. Nic się nie stało, najważniejsze że mi pomogliście w nauce, udzielając odpowiedzi na (jak się okazało) proste pytanie.
Seneka Młodszy
- Bimber
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2011/10/22 21:10 - 2011/10/22 21:11 #6928
przez Bimber
BimberBimberBimberBimber
Replied by Bimber on topic Odp: Dlaczego amidaron trzeba rozpuszczać w 5% glukozie?
...o, i to mi się podoba
pytanie - i konkretna odpowiedź
I co ? Jednak można, prawda
pozdrowionka dla wszystkich
i pamiętajcie NIE BIJMY SIĘ MIĘDZY SOBĄ A WTEDY NIKT NIE BĘDZIE WSTANIE NAS UDERZYĆ !

BimberBimberBimberBimber
- Bartas
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2013/09/18 07:32 #9434
przez Bartas
Replied by Bartas on topic Odp: Dlaczego amidaron trzeba rozpuszczać w 5% glukozie?
Czy o tym nie mowili na farmakologii ?
)) Mi sie to obilo o uszy

- joanna.j23
-
- Wylogowany
- Doświadczony
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2013/09/20 20:48 #9466
przez joanna.j23
DOBRY RATOWNIK TO ŻYWY RATOWNIK
Replied by joanna.j23 on topic Odp: Dlaczego amidaron trzeba rozpuszczać w 5% glukozie?
Bartas nie wszyscy mieli to szczęście do wyczerpujących wykładów z farmakologii

DOBRY RATOWNIK TO ŻYWY RATOWNIK
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Medycyna Ratunkowa
- Farmakologia
- Dlaczego amidaron trzeba rozpuszczać w 5% glukozie?
Czas generowania strony: 0.173 s.