- Otrzymane podziękowania: 0
Pytanie do ratowników medycznych- proszę o pomoc.
- ander456
- Autor
- Wylogowany
- Początkujący
Mniej
Więcej
2010/02/05 10:03 #2892
przez ander456
Pytanie do ratowników medycznych- proszę o pomoc. was created by ander456
Witam, nazywam się Andrzej Potolczyk, jestem pszczelarzem, prowadzę niewielką 12 pniową pasiekę pod Radomiem. Od 1,5 roku prowadzę forum internetowe, na którym pszczelarze dyskutują na różne tematy, a także wzajemnie sobie pomagają. Chciałem przeprowadzić małe szkolenie dla nich. Nie wiem czy każdy zdaje sobie sprawę, że pszczoły to nie zabawka. Prosiłbym o wypisanie mi leków przeciw:alergicznych/wstrząsowych/dusznościowych. Nie znam się na medycynie, ale uważam że każdy pszczelarz powinien mieć jednak zestaw leków i sprzętu do iniekcji w razie wszelkich wypadków w swojej małej apteczce pasiecznej. Proszę także lekarza/pielęgniarkę o opisanie procedury jak należy wkłuć igłę domięśniowo/dożylnie jak powinno się reagować gdy osoba zasłabnie przy ulu w wyniku dużej ilości jadu wprowadzonego przez pszczoły. Jakie czynności I pomocy należy wykonać? Prosiłbym o opisanie wykonywania reanimacji, a także innych czynności, które powinno się wykonać na nieprzytomnej osobie. Jak jest z adrenaliną? Jakie są rodzaje strzykawek, jakie dawki? Proszę o rzetelną, wyczerpującą odpowiedź. Jeśli zadałem pytanie w złej rubryce to proszę Administratora forum o przeniesienie do innej. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam - ander456
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- mangus
- Wylogowany
- Moderator
- dum spiro spero
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2010/02/05 17:18 #2894
przez mangus
mangus
[color=]Śmierć stabilizuje stan pacjenta[/color]
Replied by mangus on topic O:Pytanie do ratowników medycznych- proszę o pomoc.
Witam.
Sprawa nie jest tak prosta jak Ci się wydaje. Wiem, że żyjemy w dobie informatycznej i wiele rzeczy można przekazać tą drogą, ale jak sądzę nikt nie jest w stanie zrobić kursu PP drogą korespondencyjną. Jeżeli chodzi o postepowanie z zakresu PP - zwróć się do jednostek organizujących takie kursy w twoim regionie - PCK, ZHP. W jednostce Ratownictwa Medycznego (czytaj pogotowiu) też powinni udzielić Ci informacji na temat dostępności kursów, szkoły o profilu medycznym też na pewno organizują takie zajęcia, - natomiast algorytmy postęowania (PP) znajdziesz na "naszej" stronie - wystarczy troszkę pogrzebać.
Nie szalejmy od razu z adrenaliną. Poczytaj troszkę o anafilaksji. Jestem pewnien, że żaden z lekarzy nie przepisze Ci jej na odległość. Proponuję się wybrać do swojego lekarza i porozmawiać z nim na ten temat. Jak sądzę określi on wielkość ewentualnej dawki. Nie jestem pewien - ale powinny być dostępne ampułko-strzykawki jednorazowego użytku - również miejsce podania i technikę powinien wyjaśnić Ci lekarz.
A tak poza tematem. W labolatoriach można sobie wykonać badania w kierunku uczulń na jad owadów. Wiem bo sam takie sobie robiłem.
Jeżeli nie wyjaśniłem zbyt jasno zagadnień, pytaj dalej.
Pozdrawiam.
Sprawa nie jest tak prosta jak Ci się wydaje. Wiem, że żyjemy w dobie informatycznej i wiele rzeczy można przekazać tą drogą, ale jak sądzę nikt nie jest w stanie zrobić kursu PP drogą korespondencyjną. Jeżeli chodzi o postepowanie z zakresu PP - zwróć się do jednostek organizujących takie kursy w twoim regionie - PCK, ZHP. W jednostce Ratownictwa Medycznego (czytaj pogotowiu) też powinni udzielić Ci informacji na temat dostępności kursów, szkoły o profilu medycznym też na pewno organizują takie zajęcia, - natomiast algorytmy postęowania (PP) znajdziesz na "naszej" stronie - wystarczy troszkę pogrzebać.
Nie szalejmy od razu z adrenaliną. Poczytaj troszkę o anafilaksji. Jestem pewnien, że żaden z lekarzy nie przepisze Ci jej na odległość. Proponuję się wybrać do swojego lekarza i porozmawiać z nim na ten temat. Jak sądzę określi on wielkość ewentualnej dawki. Nie jestem pewien - ale powinny być dostępne ampułko-strzykawki jednorazowego użytku - również miejsce podania i technikę powinien wyjaśnić Ci lekarz.
A tak poza tematem. W labolatoriach można sobie wykonać badania w kierunku uczulń na jad owadów. Wiem bo sam takie sobie robiłem.
Jeżeli nie wyjaśniłem zbyt jasno zagadnień, pytaj dalej.
Pozdrawiam.
mangus
[color=]Śmierć stabilizuje stan pacjenta[/color]
- marcin1975rm
- Wylogowany
- Lider
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 8
2010/02/05 18:40 #2895
przez marcin1975rm
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
Replied by marcin1975rm on topic O:Pytanie do ratowników medycznych- proszę o pomoc.
Ampułkostrzykawki z adrenaliną, o których wspomniał mangus to jedyny w zasadzie doraźny lek jaki może przepisać lekarz i jaki można posiadać przy sobie. Sposób użycia bardzo prosty nawet jak dla laika. Ewentualnie wapno w postaci tabletek musujących ale przy ostrej reakcji anafilaktycznej jego skuteczność stoi pod dużym znakiem zapytania.
- ander456
- Autor
- Wylogowany
- Początkujący
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2010/02/05 19:24 #2896
przez ander456
Replied by ander456 on topic O:Pytanie do ratowników medycznych- proszę o pomoc.
Panowie bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi, umówiłem się z lekarzem w przychodni. On mi wszystko już wyjaśni .Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam- Potolczyk.
- marcin1975rm
- Wylogowany
- Lider
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 8
2010/02/06 14:33 #2898
przez marcin1975rm
Replied by marcin1975rm on topic O:Pytanie do ratowników medycznych- proszę o pomoc.
ander456 napisał:
Proponowałbym jednak kogoś na codzień związanego z ratownictwem medycznym.
...umówiłem się z lekarzem w przychodni.
Proponowałbym jednak kogoś na codzień związanego z ratownictwem medycznym.
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
Czas generowania strony: 0.225 s.