- Otrzymane podziękowania: 0
RKO u Dzieci.
- dominques
- Autor
- Wylogowany
- Początkujący
Mniej
Więcej
2012/05/25 13:55 #7630
przez dominques
RKO u Dzieci. was created by dominques
Witam:) Mam krótkie pytanie. Mianowicie - Czy przy prowadzeniu RKO u noworodków, niemowląt lub dzieci podkłada się coś w jakiejkolwiek części ciała, aby udrożnić drogi oddechowe? Dziś spotkałem się z takim sposobem, który podobno koleżanka miała rok temu na kursie KPP.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- joanna.j23
- Wylogowany
- Doświadczony
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2012/05/25 21:03 #7632
przez joanna.j23
DOBRY RATOWNIK TO ŻYWY RATOWNIK
Replied by joanna.j23 on topic Odp: RKO u Dzieci.
Witam
Z książki: ZAAWANSOWANE ZABIEGI RESUSCYTACYJNE U DZIECI
Zasady uciskania klatki piersiowej. Uciski klatki piersiowej to seryjne, rytmiczne uciskania przedniej ściany klatki piersiowej, powodujące przepływ krwi do życiowo ważnych narządów, tak, aby podtrzymać ich funkcje do momentu powrotu spontanicznego krążenia. Aby były efektywne, dziecko musi byc położone na plecach, na twardej, płaskiej powierzchni, tak, aby utrzymywać głowę w pozycji zapewniającej drożność dróg oddechowych.
Ponieważ głowa dziecka jest proporcjonalnie większa, spotkałam się z zaleceniem podłożenia pod łopatki noworodka/niemowlęcia np. zwiniętej pieluszki, po to, aby wypełnić wolną przestrzeń pomiędzy pleckami a podłożem i zapewnić prawidłowe utrzymanie głowy.
Pozdrawiam
Z książki: ZAAWANSOWANE ZABIEGI RESUSCYTACYJNE U DZIECI
Zasady uciskania klatki piersiowej. Uciski klatki piersiowej to seryjne, rytmiczne uciskania przedniej ściany klatki piersiowej, powodujące przepływ krwi do życiowo ważnych narządów, tak, aby podtrzymać ich funkcje do momentu powrotu spontanicznego krążenia. Aby były efektywne, dziecko musi byc położone na plecach, na twardej, płaskiej powierzchni, tak, aby utrzymywać głowę w pozycji zapewniającej drożność dróg oddechowych.
Ponieważ głowa dziecka jest proporcjonalnie większa, spotkałam się z zaleceniem podłożenia pod łopatki noworodka/niemowlęcia np. zwiniętej pieluszki, po to, aby wypełnić wolną przestrzeń pomiędzy pleckami a podłożem i zapewnić prawidłowe utrzymanie głowy.
Pozdrawiam
DOBRY RATOWNIK TO ŻYWY RATOWNIK
- vougue
- Wylogowany
- Powracający
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2012/06/15 20:14 #7680
przez vougue
Replied by vougue on topic Odp: RKO u Dzieci.
Mam prośbę, w wytycznych nie pisze dokładnie
możecie mi powiedzieć jak jest z rko u dzieci ? kiedy jest 3:1 5:1 15:2 30:2 u , niestety nawet nauczycielki nie wiedzą u nas dokładnie :O
możecie mi powiedzieć jak jest z rko u dzieci ? kiedy jest 3:1 5:1 15:2 30:2 u , niestety nawet nauczycielki nie wiedzą u nas dokładnie :O
- marcin1975rm
- Wylogowany
- Lider
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 8
2012/06/16 05:38 #7683
przez marcin1975rm
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
Replied by marcin1975rm on topic Odp: RKO u Dzieci.
Wszystko jest dokładnie opisane. Widocznie słabo przykładasz się do lektury...Mam prośbę, w wytycznych nie pisze dokładnie
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
Czas generowania strony: 0.120 s.