- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Państwowe Ratownictwo Medyczne
- Zespoły Ratownictwa Medycznego (ZRM)
- Absurd czy codzienność w stacjach pogotowia ??
Absurd czy codzienność w stacjach pogotowia ??
- dyspozytor
-
Autor
- Wylogowany
- Admin
-
Do naszej Redakcji napisał pracownik pogotowia ratunkowego o bardzo ( wg mojej opinii ) absurdalnej sytuacji. Poniżej zamieszczam opis absurdu jaki cyklicznie odbywa się w jednej ze stacji pogotowia:
Jestem ********** karetki W na podstacji, co ciekawego mieszkam 2km od miejsca pracy (podstacji) a muszę jak nie na dzień to na nockę jechać do głównej stacji bazowej 25km bo tam są zmiany.(to nie taksówka) Drażni mnie to bo ponad 2 h na dobę dana miejscowość + wioski przypisane na rejon nie mają zabezpieczenia. Czasem trzeba wracać z trasy co wiadomo jest to dłuższy czas dojazdu do chorego np do mnie do domu gdzie mogę być za 7 min od czasu wezwania a nie 18 czy 20 min.
Moje pytanie jest takie czy jest jakiś przepis aby karetka nie jeździła tak bezsensownie 2 razy na dobę?
Pracodawca twierdzi że musi tak być bo trzeba auto wymyć wydezynfekować zatankować itp. Auto można zatankować wszędzie są miejsca gdzie nie ma z tym problemu bo np. mają karty Orlen i po problemie. Auto umyć chyba to też nie problem a leki dowożą do ośrodka zdrowia czy nawet my możemy się zaopatrzeć wracając ze szpitala bo i tak zawsze jeździmy przez miejscowość gdzie jest główna baza.
Czy to jest Prawne czy Leewizna takie wycieczki aby zmienił się skład ?
Z Poważaniem. A i Wesołych Świąt które nadchodzą szybkim krokiem.
Pozdrawiam
Zachodniopomorskie Ratownictwo Medyczne
Wiktoria Julia
www.ratownik-med.pl
www.eskumed.pl
www.karetki.ratownik-med.pl
www.sklep.ratownik-med.pl
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Tytus
-
- Wylogowany
- Lider
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Ja nie wiem o czym ten Ratownik Medyczny pisze .
Nie mogę zrozumieć jego tekstu o co właściwie chodzi , jest na pewno problem w tym co pisze , bo inaczej by nie zwracał się z Prośbą , jak jest w innych Stacjach Ratownictwa Medycznego .
Jedynie zrozumiałem go , że jest na jakimś Posterunku RM i przyjeżdżając do pracy nie jedzie na Posterunek , tylko do Stacji Ratownictwa i muszą go dowozić na Posterunek .
Jeśli go tak zrozumiałem , to rzeczywiście jest to poroniony pomysł . Nie wiem dlaczego kierownik jednostki tak zarządził , może dzieje się tam coś , co nie powinno się dziać i dlatego muszą meldować się w jednostce macierzystej , a potem odwożeni są na Posterunek .
Nie napisał też dlaczego tak się dzieje .
Jeżeli to czytasz , autorze tego tekstu , to chociaż napisz o co właściwie chodzi kierownictwu , bo jeżeli o mycie ambulansu , to możesz przecież umyć go w swoim Posterunku , a zatankować można zawsze w drodze powrotnej od pacjenta .
Tak to rozumie .
W innych Jednostkach Ratownictwa Medycznego jest tak , że Ratownicy Medyczni , którzy pracują na Posterunkach , przyjeżdżają do pracy , nie do Stacji Ratownictwa , tylko do swoich Posterunków Ratownictwa Medycznego i tam robią sobie zmiany , tak jest w przypadku Ratownictwa Medycznego Kołobrzeg - Rymań ( Posterunek ) , odległość 35 km .
Tam również myją , dezynfekują i tam tankują ambulans .
POZDRAWIAM WSZYSTKICH .
- marcin1975rm
-
- Wylogowany
- Lider
-
- Otrzymane podziękowania: 8
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
- shire
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Opisana sytuacja, rzeczywiście jest z punktu widzenia zabezpieczenia rejonu operacyjnego nie do przyjęcia. Karetka winna stać w punkcie wyczekiwania, a nie robić tzw. wolne przeloty, tylko po to by dokonać zmiany personelu medycznego.
Co można z tym zrobić z tym problemem? (zmian personelu)
Rozwiązaniem byłoby dowożenie personelu (dojeżdżanie) karetką transportową.
Innym sposobem, może być poinformowanie o nieprawidłowości w tym zakresie właściwego UW. Za takie postępowanie grozi dysponentowi kara finansowa. I nie jest to w tym momencie żaden donos. Jak wejdzie rutynowa kontrola na teren jednostki, to kontrolerzy i tak się połapią iż jest coś nie tak, a wtedy i tak wystąpią o nałożenie kary finansowej.
Tylko ze w obu przypadkach, jak zwykle ucierpią pracownicy. A to nie będzie na podwyżki, a to nie będzie na zakup odzieży ochronnej etc.
Ratownikiem się nie bywa, ratownikiem się jest!
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Państwowe Ratownictwo Medyczne
- Zespoły Ratownictwa Medycznego (ZRM)
- Absurd czy codzienność w stacjach pogotowia ??