- Otrzymane podziękowania: 8
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Państwowe Ratownictwo Medyczne
- Zespoły Ratownictwa Medycznego (ZRM)
- RATOWNICTWO MEDYCZNE - czy powinno być bezpłatne
RATOWNICTWO MEDYCZNE - czy powinno być bezpłatne
- marcin1975rm
-
Autor
- Wylogowany
- Lider
-
Mniej
Więcej
2009/09/18 12:40 #2391
przez marcin1975rm
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
RATOWNICTWO MEDYCZNE - czy powinno być bezpłatne was created by marcin1975rm
Niniejszym chciałbym skłonić, a może sprowokować do dyskusji na temat ewentualnej odpłatności za nieuzasadnione usługi świadczone przez jednostki ratownictwa medycznego(zespoły wyjazdowe oraz SORy). Brak jasno sprecyzowanego podziału "ról" pomiędzy POZ a ratownictwo medyczne powoduje, że wielokroć zasadność naszych wyjazdów czy też wizyt pacjentów w Szpitalnych Oddziałach Ratunkowych jest wielce wątpliwa. Jeden z byłych wiceministrów zdrowia wygłosił kiedyś opinię iż "Pogotowie ma jeździć do wszystkiego" i wydaje się, że tak też uważa większość społeczeństwa. Podobnie oddziały ratunkowe traktowane są przez pacjentów jako całodobowe przychodnie POZ, gdzie nie trzeba czekać w kolejce tak jak to często bywa za dnia w przychodni. Problem to uświadomienie, a właściwie jego brak wśród społeczeństwa, kiedy pogotowie a kiedy lekarz POZ(pomijam sytuacje kiedy zdrowy rozsądek nakazuje poczekać z problemem do rana a nie zawracać trzydniowym katarem głowę lekarzowi). Tymczasem koronnym argumentem przy wzywaniu zespołów RM jest niejednokrotnie fakt płacenia podatków przez pacjenta i przeświadczenie, że jemu się należy.
Być może wprowadzenie opłat za nieuzasadnione korzystanie z usług jednostek ratownictwa medycznego spowodowałoby, że wykręcenie 999 czy 112 a także bezzasadne nocne spacery do SORów, tudzież izb przyjęć przestałyby być plagą a pacjentów zmusiłoby to do odrobiny refleksji i odszukania właściwego miejsca czy też numeru telefonu gdzie także znajdą fachową pomoc...
Być może wprowadzenie opłat za nieuzasadnione korzystanie z usług jednostek ratownictwa medycznego spowodowałoby, że wykręcenie 999 czy 112 a także bezzasadne nocne spacery do SORów, tudzież izb przyjęć przestałyby być plagą a pacjentów zmusiłoby to do odrobiny refleksji i odszukania właściwego miejsca czy też numeru telefonu gdzie także znajdą fachową pomoc...
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ricko1st
-
- Wylogowany
- Moderator
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2009/09/19 06:35 #2392
przez ricko1st
Najlepsi niech będą przygotowani na najgorsze !
Replied by ricko1st on topic O: RATOWNICTWO MEDYCZNE - czy powinno być bezpłatne
Witam!
Moim zdaniem wezwania zespołów ratowniczych powinny być płatne z wyjątkiem na wyjazdy do wypadków komunikacyjnych i stanów bezpośredniego zagrożenia życia.
Odpłatność mogłaby być ustalona w formie jakiegoś ryczałtu lub czegoś w tym stylu i zwracana wzywającemu przez ubezpieczyciela po przedstawieniu rachunku wystawionego przez księgowość Pogotowia.
Wiem, zaraz powiecie,że jeśli delikwent będzie miał świadomość zwrotu tej odpłatności to i tak zadzwoni na" dziewiątki",a nie do lekarza pierwszego kontaktu.
Ja tak nie myślę gdyż lekka uciążliwość przy formalnościach związanych ze zwrotem ( konieczność odwiedzenia biura pogotowia,później oddziału np.ZUS-u i na koniec kilkudniowe oczekiwanie na fizyczne otrzymanie pieniędzy ) na pewno zniechęci niejednego z wezwania karetki do kataru od trzech dni, czy temperatury od wczoraj.
Pozdrawiam.
Moim zdaniem wezwania zespołów ratowniczych powinny być płatne z wyjątkiem na wyjazdy do wypadków komunikacyjnych i stanów bezpośredniego zagrożenia życia.
Odpłatność mogłaby być ustalona w formie jakiegoś ryczałtu lub czegoś w tym stylu i zwracana wzywającemu przez ubezpieczyciela po przedstawieniu rachunku wystawionego przez księgowość Pogotowia.
Wiem, zaraz powiecie,że jeśli delikwent będzie miał świadomość zwrotu tej odpłatności to i tak zadzwoni na" dziewiątki",a nie do lekarza pierwszego kontaktu.
Ja tak nie myślę gdyż lekka uciążliwość przy formalnościach związanych ze zwrotem ( konieczność odwiedzenia biura pogotowia,później oddziału np.ZUS-u i na koniec kilkudniowe oczekiwanie na fizyczne otrzymanie pieniędzy ) na pewno zniechęci niejednego z wezwania karetki do kataru od trzech dni, czy temperatury od wczoraj.
Pozdrawiam.
Najlepsi niech będą przygotowani na najgorsze !
- sox
-
- Wylogowany
- Doświadczony
-
- Pozdro4all
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
2009/09/19 08:49 #2393
przez sox
Człowiek który raz kogoś uratuje to bohater, człowiek który ratuje ludzi codziennie to ratownik medyczny.
Replied by sox on topic O:RATOWNICTWO MEDYCZNE - czy powinno być bezpłatne
Opłata za nie uzasadniony przyjazd pogotowia spowoduje że społeczeństwo będzie się bało wzywać karetkę. Sytuacja przypuszczalna "pacjenta" boli brzuch ale nie wzywa karetki bo może to nic groźnego a wtedy będzie musiał zapłacić potem umiera na przykład na zapalenie wyrostka robaczkowego. takich sytuacji można wymienić dużo więcej ponieważ społeczeństwo nie ma na tyle wiedzy medycznej żeby w pełni ocenić swój własny stan zdrowia. Wydaje mi się że podczas wzywania karetki to dyspozytor decyduje czy karetka pojedzie czy też nie. Pozatym społeczeństwo rzeczywiście płaci podatki i należy im się pomoc nie odpłatnie i bez problemów. Myślę że może jakaś kampania w TV żeby uświadomić ludzi że wzywanie pogotowia do kataru jest nie właściwe mogła by pomóc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Człowiek który raz kogoś uratuje to bohater, człowiek który ratuje ludzi codziennie to ratownik medyczny.
- mangus
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- dum spiro spero
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2009/09/19 20:44 #2398
przez mangus
mangus
[color=]Śmierć stabilizuje stan pacjenta[/color]
Replied by mangus on topic O:RATOWNICTWO MEDYCZNE - czy powinno być bezpłatne
Witam.
Problem jest "odwieczny" a przynajmniej powstał od momentu powstania SOR ów i Ratownictwa Medycznego. Wiadomym jest że znaczna większość wizyt to wyjazdy do osób nietrzeźwych, notorycznych alkoholików i stałych pacjentów pogotowia. Cóż nasze społeczeństwo jeżeli chodzi o Pogotowie dalej tkwi w realich PRL-u kiedy to jeździło się do wszystkiego. Czy wprowadzenie opłat coś zmieni jak i tak większość naszych klientów jest "niewypłacalna". Zgadzam się również z wypowiedzią soxw kwesti braku edukacji wśród społeczeństwa. Jednakże najważniejszym ogniwem w tym wszystkim jest "dyspozytor pogotowia" którego obowiązkiem jest zebranie żetelnego wywiadu a tego często brakuje.
Za jakiś czas powiem wam jak jest z pobieraniem opłat za nieuzasadnione wizyty - mówi się u mnie na stacji że od przyszłego miesiąca obowiązuje cennik. Widziałem go i są to niemałe kwoty - zobaczymy co będzie w praktyce.
Pozdrawiam.
Problem jest "odwieczny" a przynajmniej powstał od momentu powstania SOR ów i Ratownictwa Medycznego. Wiadomym jest że znaczna większość wizyt to wyjazdy do osób nietrzeźwych, notorycznych alkoholików i stałych pacjentów pogotowia. Cóż nasze społeczeństwo jeżeli chodzi o Pogotowie dalej tkwi w realich PRL-u kiedy to jeździło się do wszystkiego. Czy wprowadzenie opłat coś zmieni jak i tak większość naszych klientów jest "niewypłacalna". Zgadzam się również z wypowiedzią soxw kwesti braku edukacji wśród społeczeństwa. Jednakże najważniejszym ogniwem w tym wszystkim jest "dyspozytor pogotowia" którego obowiązkiem jest zebranie żetelnego wywiadu a tego często brakuje.
Za jakiś czas powiem wam jak jest z pobieraniem opłat za nieuzasadnione wizyty - mówi się u mnie na stacji że od przyszłego miesiąca obowiązuje cennik. Widziałem go i są to niemałe kwoty - zobaczymy co będzie w praktyce.
Pozdrawiam.
mangus
[color=]Śmierć stabilizuje stan pacjenta[/color]
- shire
-
- Wylogowany
- Aktywny
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2009/09/20 09:32 #2400
przez shire
Ratownikiem się nie bywa, ratownikiem się jest!
Replied by shire on topic O:RATOWNICTWO MEDYCZNE - czy powinno być bezpłatne
Zgadzam się, iż za ewidentnie nieuzasadnione wizyty, winny być pobierane opłaty (z wyjątkiem wezwań w tzw. dobrej wierze). Kwestia ta winna być uregulowana ustawowo.
Mangus, jak twój dysponent chce rozwiązać ten problem, na jakiej
podstawie prawnej? Oby decyzja ta, nie była równią pochyłą, a konsekwencją zerwanie kontraktu na ratownictwo medyczne
.
Mangus, jak twój dysponent chce rozwiązać ten problem, na jakiej
Ratownikiem się nie bywa, ratownikiem się jest!
- Dooode
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
- That Others May Live
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2009/09/22 17:35 #2403
przez Dooode
That Others May Live
Replied by Dooode on topic O:RATOWNICTWO MEDYCZNE - czy powinno być bezpłatne
Zgadzam się z Sox - zwykły śmiertelnik, za jakiego się uważam - nie jest w stanie obiektywnie ocenić swojej sytuacji zdrowotnej ( nie wspominając już o histerii matek lub wiekszej lub też mniejszej hipochondrii ). I faktycznie wprowadzenie jakichkolwiek restrykcji, doprowadziłoby do strachu przed wezwaniem pogotowia. Zresztą obserwowałem to już kilkakrotnie - osoby słabiej sytuowane finansowo bały się wezwać pomoc w obawie o konieczność opłaty, z kolei osoby lepiej sytuowane ( zwykle charakteryzujące się wiekszą świadomością społeczną i wyższym wykształceniem ) wzywały praktycznie bezpodstawnie, bo raz - należy im się , a dwa - w razie czego zapłacą te grosze.
That Others May Live
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Państwowe Ratownictwo Medyczne
- Zespoły Ratownictwa Medycznego (ZRM)
- RATOWNICTWO MEDYCZNE - czy powinno być bezpłatne
Czas generowania strony: 0.211 s.