- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Dyskusja ogólna (Edukacja)
- Ratownictwo medyczne, wady,zalety, porady
Ratownictwo medyczne, wady,zalety, porady
- majstersztyk
- Autor
- Wylogowany
- Początkujący
Mniej
Więcej
2016/05/20 15:54 #12352
przez majstersztyk
Ratownictwo medyczne, wady,zalety, porady was created by majstersztyk
Cześć
W tym roku będę przenosić się ratownictwo medyczne w Zabrzu i mam do was kilka pytań
Po pierwsze, czytałam że kobiety nie mają za dużych szans w tym zawodzie, to prawda?
Jak wyglądają testy sprawnościowe? Trudno je zaliczyć i na czym głównie polegają?
Czy w trakcie studiowania muszę zatroszczyć się o jakiś staż, czy to będzie załatwione przez uczelnie?
Jakie są przedmioty na pierwszym roku? Czy ktoś bez matury z biologii i chemii będzie miał marne szanse na ich zaliczenie? (w rekrutacji piszą, że podstawą przyjęcia jest matura pp lub pr z biologi, chemii, fizyki lub matematyki)
No i ostanie pytanie, to może mi ktoś napisać, ale tak szczerze, wady i zalety tego kierunku i ogólnie zawodu (mogą być nawet takie błahe, za wszystko będę bardzo wdzięczna:) )
W sumie to by było na tyle Bardzo proszę o jakąkolwiek odpowiedź
W tym roku będę przenosić się ratownictwo medyczne w Zabrzu i mam do was kilka pytań
Po pierwsze, czytałam że kobiety nie mają za dużych szans w tym zawodzie, to prawda?
Jak wyglądają testy sprawnościowe? Trudno je zaliczyć i na czym głównie polegają?
Czy w trakcie studiowania muszę zatroszczyć się o jakiś staż, czy to będzie załatwione przez uczelnie?
Jakie są przedmioty na pierwszym roku? Czy ktoś bez matury z biologii i chemii będzie miał marne szanse na ich zaliczenie? (w rekrutacji piszą, że podstawą przyjęcia jest matura pp lub pr z biologi, chemii, fizyki lub matematyki)
No i ostanie pytanie, to może mi ktoś napisać, ale tak szczerze, wady i zalety tego kierunku i ogólnie zawodu (mogą być nawet takie błahe, za wszystko będę bardzo wdzięczna:) )
W sumie to by było na tyle Bardzo proszę o jakąkolwiek odpowiedź
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- sheep
- Wylogowany
- Doświadczony
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
2016/05/21 07:34 #12353
przez sheep
Replied by sheep on topic Odp: Ratownictwo medyczne, wady,zalety, porady
zależy gdzie chcesz pracować, jeśli na karetkach, a mieszkasz w małej miejscowości, to nie ma szans,
jeśli w jakimś większym mieście gdzie jeździ się po 3 osoby w zespole P, to możesz próbować, aczkolwiek dużej rotacji na stanowiskach nie ma, dla dziewczyny ratownika to najprędzej SOR, OIOM, bądź teraz rozszerzyli kompetencje na oddziały bądź przychodnie to można i tam pracować, jak Cię to interesuje, zależy co chcesz robić, na pewno lepiej płatne jest pielęgniarstwo, powodzenia
jeśli w jakimś większym mieście gdzie jeździ się po 3 osoby w zespole P, to możesz próbować, aczkolwiek dużej rotacji na stanowiskach nie ma, dla dziewczyny ratownika to najprędzej SOR, OIOM, bądź teraz rozszerzyli kompetencje na oddziały bądź przychodnie to można i tam pracować, jak Cię to interesuje, zależy co chcesz robić, na pewno lepiej płatne jest pielęgniarstwo, powodzenia
- chhieff
- Wylogowany
- Początkujący
Mniej
Więcej
2016/11/18 16:23 #12518
przez chhieff
Replied by chhieff on topic Odp: Ratownictwo medyczne, wady,zalety, porady
Wybór na ratownika medycznego to bardzo odpowiedzialna praca, radzę się dobrze zastanowić i żebyś nie podejmowała zbyt pochopnych decyzji, bo możesz żałować, trzeba to kochać, pomagać ludziom w trudnych sytuacjach. Nie ukrywam że nie jest to prosta praca, ale ja osobiście bym jej nie zamienił na żadną inna.
- madlewski
- Wylogowany
- Początkujący
Mniej
Więcej
2017/04/05 08:49 #12619
przez madlewski
Replied by madlewski on topic Odp: Ratownictwo medyczne, wady,zalety, porady
Moim zdaniem sporą wadą jest, to że każdy ratownik medyczny musi z własnej kieszeni płacić za kursy doszkalające, które musi odbyć aby zdobyć punkty. Zgodnie z ustawą, aby legalnie wykonywać zawód każdy ratownik, co 5 lat, musi zdobyć 200 pkt. edukacyjnych. Można to właśnie zrobić przez różnego rodzaju szkolenia. Jednak niewielu z nas wie, że jest nieco tańsza opcja, kursy internetowe. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo pieniędzy i czasu. W Internecie możemy uzyskać 80 pkt., ja zrobiłem to dzięki e-ratownikowi. Polecam gorąco
- Kosma
- Wylogowany
- Początkujący
Mniej
Więcej
2017/05/17 08:36 - 2017/05/17 08:37 #12652
przez Kosma
Replied by Kosma on topic Odp: Ratownictwo medyczne, wady,zalety, porady
Każdy zawód ma swoje zalety, ale jak również wady..., wadą można nazwać to, że każdy ratownik musi opłacać szkolenia, które są obowiązkowe. Zgadzam się z przedmówcą, ja równiez korzystałem z e-ratownika. Jak najbardziej polecam! Tanie i ciekawe kursy
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Dyskusja ogólna (Edukacja)
- Ratownictwo medyczne, wady,zalety, porady
Czas generowania strony: 0.229 s.