- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- Egzamin praktyczny - kobieta w ciąży.
Egzamin praktyczny - kobieta w ciąży.
- after1990
- Wylogowany
- Powracający
Mniej
Więcej
2012/06/30 10:23 #7880
przez after1990
Replied by after1990 on topic Odp: Egzamin praktyczny - kobieta w ciąży.
Witam, ja właśnie pisałem to w tym roku:) to podejrzenie wstrząsu hipowolemicznego, podejrzenie odklejenie się łożysko, rana cięta przedramienia lewego, podejrzenie urazu kręgosłupa, podejrzenie urazu głowy czaszkowo-mózgowego, podejrzenie urazu klatki piersiowej reszty nie pamiętam co tam było już. To 1000ml płynów, 12-15l/min 100% tlen dotchawiczo. Wezwanie karetki S, zabadanie tętna płodu słuc AVhawką położniczą, chwyt Leopolda by sprawdzić położenie płody. 4 razy chyba napisałem cały monitoring parametrów życiowych. ABCDE, SAMPLE, PGBN,AVPU,GCS. Szybkie badanie urazowe na miejscu i w karetce. Powiadomienie personelu SOR, oraz bloku operacyjnego. Komfort psychiczny i termiczny i bardzo szybki transport do szpitala. Zadnych leków przeciw bólowych nie podałem:) a Wy jak napisaliście i co o tym myślicie? Pozdrawiam after1990
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- aldona
- Wylogowany
- Powracający
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2013/03/11 09:26 #9035
przez aldona
Replied by aldona on topic Odp: O:Egzamin praktyczny - kobieta w ciąży.
ja też miałąm ten projekt zdałam a to diagnozy jakie postawiłam podejrzenie urazu kręgosłupa szyjnego podejrzenie urazu wielonarządowego krwawienie z dróg rodnych wstrząs hipowolemiczny podejrzenie zagrożenia przedwczesną akcją porodową uraz stawu skokowego uraz głowy podejrzenie urazu kręgosłupa podałam jej tlen ogólem 3 tyś litrów płynu i nospę w celu zahamowania krwawienia z dróg rodnych wszystkie diagnozy postawiłam na podstawie danych jakie obrażenia doznała ta kobieta
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Moderatorzy: Ania82, ricko1st, mangus
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- Egzamin praktyczny - kobieta w ciąży.
Czas generowania strony: 0.127 s.