zadanie praktyczne na egzaminie

Więcej
2011/06/17 19:46 #6048 przez PRPiotr
Replied by PRPiotr on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
ja miałem tachykardie w projekcie 15-go o 15.00 u kobiety w 30tyg ciazy po upadku z wysokosci

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/06/17 20:13 #6049 przez Maciej S.
Replied by Maciej S. on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie

Ketoprofen jest przeciwwskazaniem w III trymestrze ciąży więc mogą ująć nam za to punkty.

Wszystkie NLPZty są przeciwwskazane w III trymestrze (kwestia przewodu Botalla i krwotoki śródczaszkowe).

chociaż ja bym nie podał kobiecie w ciąży opiatu, tym bardziej takiego który wywołuje skurcze mięśni gładkich...

Generalnie rzecz biorąc opioidy hamują czynność skurczową macicy (oczywiście są wyjątki - np. pentazocyna).

Podanie morfiny jest jak najbardziej dobrym pomysłem, w okresie okołoporodowym nie podaje się jej ze względu na wywoływanie depresji oddechowej i przedlużanie porodu.

Więcej
2011/06/17 20:15 #6050 przez Paramedyk24
Replied by Paramedyk24 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Kowal998 napisał:

Adrian napisał:

Diagnoza:
- Podejrzenie wstrząśnienia mózgu
- Rytm zatokowy miarowy
- Podejrzenie złamania kończyny górnej lewej w okolicy przedramienia
- Lekko krwawiąca rana okolicy czołowej
- Ciąża III trymestr
(zapomniałem o podejrzeniu urazu kręgosłupa, ale opisałem)

Leki:
- Ketonal 50mg i.m. <wszyscy podali ;-)>
- NaCl 0,9% 500ml wlew kroplowy
- PWE 500ml wlew kroplowy

U mnie w grupie wszyscy rozważyli HEMS. A czy ujmą punkty jak tak napisałem?? Bo zaczynam się obawiać, że zaważy to na całym projekcie :-/

Miałem ten sam projekt i zrobiłem ten sam błąd... podałem ketonal. Ketoprofen jest przeciwwskazaniem w III trymestrze ciąży więc mogą ująć nam za to punkty. Drugi błąd jaki mam to tlen przez maskę z rezerwuarem 12-15l/min (czyli teoretycznie mógłbym spowodować zatrucie dziecka tlenem)... więc mogę za to mieć ujemne punkty... Troche się zastanawiałem, albo nie powinniśmy podawać żadnego leku przeciwbólowego, albo ewentualnie morfinę (chyba)... bo przy morfinie przeciwwskazaniem jest czas okołoporodowy, a nie III trymestr... chociaż ja bym nie podał kobiecie w ciąży opiatu, tym bardziej takiego który wywołuje skurcze mięśni gładkich... co myślicie o moim rozumowaniu?? Jak bardzo się mylę??

ITLS mówi zeby podać tlen - ja napisałem że podaję tlen

Więcej
2011/06/17 20:24 #6052 przez Rusa
Replied by Rusa on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Ja tak tylko od siebie to nie podał bym opiatów przy RR 80/50 u ciężarnej.. Ja bym chciał zobaczyć już ten klucz do projektu ciężarnej z wypadku komunikacyjnego .

Więcej
2011/06/17 20:28 #6053 przez Neeva
Replied by Neeva on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Napisze jeszcze raz.
Osoby piszace, ze dzisiaj o godzinie x pisaly projekt niech zrobia zdjecia i wstawia tutaj.
Ciezko jest komukolwiek stwierdzic co i jak po krotkim opisie tak jak np jedno zdanie o projekcie z pilotem.
Bez sensu jest tez szukac wstecz o 30 stron projektu o ktorym aktualnie jest mowa, zdjecia sie zapisze i wszystko idzie szybciej.
A tak jak bodajze Bienio napisal, punktow na projekcie sie nie odejmuje, co najwyzej nie sa przyznawane.
Nie pytajcie tez, ile za nie napisanie tego czy tamtego mozecie stracic punktow bo nikt nie jest jasnowidzem i najzwyczajniej w swiecie tego nie wie.
Nie wiemy jakie w tym roku byly klucze i zapewne sie nie dowiemy, a narzekanie i ciagle pytanie o to ile w tym roku jest punktow za projekt jest po prostu nuzace.
Pomyslcie troche.

Tachykardie ja tez mialam na projekcie :) To samo zadanie, kobieta w 30tyg ciazy spadla schodzac ze stolu z wys ok 80cm.

Wszystko jest trucizną, to tylko kwestia dawki...

Więcej
2011/06/18 03:59 #6054 przez legio
Replied by legio on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Projekt z wypadkiem ciężarnej to jeden wielki hak! Wyczytałem, że morfina jest ABSOLUTNIE przeciwwskazana w III trymestrze ciąży, a z kolei przed podażą Ketoprofenu należy rozważyć ewentualne korzyści. Idealnym rozwiązaniem jest ponoć Paracetamol. Poza tym jak mi się wydaje o dziwo nieliczni z nas zauważyli u kobiety objawy rozpoczynającego się wstrząsu hipowolemicznego (RR 80/50, nawrót kapilarny 4 sek.). Z tego co wiem, do momentu urodzenia łożyska to matka a nie jej dziecko (płód) jest dla ratownika priorytetem. Wszystko "w rękach" klucza! Ja np. nie napisałem o podejrzeniu odklejenia się łożyska, ponieważ równie dobrze mogła pęknąć macica (boli tylko w momencie urazu, a tego momentu Pani nie pamięta, bo była nieprzytomna! W jej brzuszku mogło się wydarzyć właściwie wszystko więc ująłem to jako "uraz wewnętrzny", choć chyba lepiej brzmiałoby "wielonarządowy". To, że nie krwawi z dróg rodnych, nie znaczy że nie "lunie" za chwilę. Słyszałem też, że punkty będą odejmowane i to całkiem ich sporo. Obym się mylił!!! Pozdrawiam wszystkich. I tych zestresowanych i tych trochę zbyt pewnych siebie!

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.049 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account