- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- zadanie praktyczne na egzaminie
zadanie praktyczne na egzaminie
- PRPiotr
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Maciej S.
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Otrzymane podziękowania: 6
Ketoprofen jest przeciwwskazaniem w III trymestrze ciąży więc mogą ująć nam za to punkty.
Wszystkie NLPZty są przeciwwskazane w III trymestrze (kwestia przewodu Botalla i krwotoki śródczaszkowe).
chociaż ja bym nie podał kobiecie w ciąży opiatu, tym bardziej takiego który wywołuje skurcze mięśni gładkich...
Generalnie rzecz biorąc opioidy hamują czynność skurczową macicy (oczywiście są wyjątki - np. pentazocyna).
Podanie morfiny jest jak najbardziej dobrym pomysłem, w okresie okołoporodowym nie podaje się jej ze względu na wywoływanie depresji oddechowej i przedlużanie porodu.
- Paramedyk24
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
Adrian napisał:
Diagnoza:
- Podejrzenie wstrząśnienia mózgu
- Rytm zatokowy miarowy
- Podejrzenie złamania kończyny górnej lewej w okolicy przedramienia
- Lekko krwawiąca rana okolicy czołowej
- Ciąża III trymestr
(zapomniałem o podejrzeniu urazu kręgosłupa, ale opisałem)
Leki:
- Ketonal 50mg i.m. <wszyscy podali>
- NaCl 0,9% 500ml wlew kroplowy
- PWE 500ml wlew kroplowy
U mnie w grupie wszyscy rozważyli HEMS. A czy ujmą punkty jak tak napisałem?? Bo zaczynam się obawiać, że zaważy to na całym projekcie :-/
Miałem ten sam projekt i zrobiłem ten sam błąd... podałem ketonal. Ketoprofen jest przeciwwskazaniem w III trymestrze ciąży więc mogą ująć nam za to punkty. Drugi błąd jaki mam to tlen przez maskę z rezerwuarem 12-15l/min (czyli teoretycznie mógłbym spowodować zatrucie dziecka tlenem)... więc mogę za to mieć ujemne punkty... Troche się zastanawiałem, albo nie powinniśmy podawać żadnego leku przeciwbólowego, albo ewentualnie morfinę (chyba)... bo przy morfinie przeciwwskazaniem jest czas okołoporodowy, a nie III trymestr... chociaż ja bym nie podał kobiecie w ciąży opiatu, tym bardziej takiego który wywołuje skurcze mięśni gładkich... co myślicie o moim rozumowaniu?? Jak bardzo się mylę??
ITLS mówi zeby podać tlen - ja napisałem że podaję tlen
- Rusa
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
- Neeva
-
- Wylogowany
- Powracający
-
Osoby piszace, ze dzisiaj o godzinie x pisaly projekt niech zrobia zdjecia i wstawia tutaj.
Ciezko jest komukolwiek stwierdzic co i jak po krotkim opisie tak jak np jedno zdanie o projekcie z pilotem.
Bez sensu jest tez szukac wstecz o 30 stron projektu o ktorym aktualnie jest mowa, zdjecia sie zapisze i wszystko idzie szybciej.
A tak jak bodajze Bienio napisal, punktow na projekcie sie nie odejmuje, co najwyzej nie sa przyznawane.
Nie pytajcie tez, ile za nie napisanie tego czy tamtego mozecie stracic punktow bo nikt nie jest jasnowidzem i najzwyczajniej w swiecie tego nie wie.
Nie wiemy jakie w tym roku byly klucze i zapewne sie nie dowiemy, a narzekanie i ciagle pytanie o to ile w tym roku jest punktow za projekt jest po prostu nuzace.
Pomyslcie troche.
Tachykardie ja tez mialam na projekcie
Wszystko jest trucizną, to tylko kwestia dawki...
- legio
-
- Wylogowany
- Początkujący
-
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Edukacja, doskonalenie zawodowe
- Egzaminy zawodowe, materiały
- zadanie praktyczne na egzaminie