zadanie praktyczne na egzaminie

Więcej
2011/06/16 07:09 #5843 przez KamilaKokos
Replied by KamilaKokos on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
to było z wczoraj z 9 a po południu była kobieta w ciąży z krwawieniem z dróg rodnych, co do wstrząśnienia-nie było, bo nie miał niepamięci wstecznej był przytomny tylko splątany gsc 15, rozpatrywałam to jako możliwość krwiaka ale nie w diagnozie i obserwowałam parametry czy tętno nie spada ciś nie rośnie bo było już lekko podwyższone, bad neurologiczne, był przytomny także np. przedstawiłam zespół, prosiłam o zgodę na zabiegi, wyciągałam w kamizelce KED, rany zaopatrzyłam w samochodzie, szkoło wypłukałam nacl- opatrunki osłonowe, trzeba było wykonać zaopatrzenie ran: podudzie lewe złamanie zamknięte- szyna kramera, rana cięta stopy w 2ch miejscach z odsłonięciem kości- jałowy uciskowy, bo było krwawienie umiarkowane, tętno w lewej stopie na grzbietowej stopy + czucie+ ruch (zdjąć buty) wałek pod kolana, nie było mowy o bólu na początku chciałam dać ketoprofen, ale dałam morfinę 2-5 mg, tlen 12-15l/min przez maskę z rezerwuarem, nacl iv obserwując ciśnienie, no i był długi transport także bad szybkie, bad powtórne i dalsze, i była dołączona karta dyspozytora(przednia strona) trzeba było przepisać dane do tej którą my wypełnialiśmy, pesel nfz i td...

Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej. Ci, co żyją miłością, widzą głębiej. Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/06/16 07:13 #5844 przez Noico
Replied by Noico on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
ja również uważam,że to był prawidłowy rytm....

a jak pisaliście że tachykardia to jakie leczenie?

Więcej
2011/06/16 07:14 #5845 przez KamilaKokos
Replied by KamilaKokos on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
i sample s i e w aucie od razu, a ampl już w karetce bo było w zadaniu podane że nie przyjmuje leków nie choruje i jadł 4 h temu;

Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej. Ci, co żyją miłością, widzą głębiej. Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.

Więcej
2011/06/16 07:20 #5846 przez freeze_88
Replied by freeze_88 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
a jak wam poszedł test abc

Więcej
2011/06/16 07:52 #5847 przez szykyrymyry
Replied by szykyrymyry on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
medyczna część 86%, ekonomia 75%... w medycznej padłem na TRIAG'u

Więcej
2011/06/16 07:59 #5848 przez kandek
Replied by kandek on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
przepraszam Was bardzo, ale po prostu nie wiecie czym jest tachykardia zatokowa. Przecież to stwierdzenie oznacza że mamy do czynienia z prawidłowym EKG, tylko z przyspieszoną częstością >100/min. EKG samo w sobie jest przecież prawidłowe.

podpis tymczasowy który ma minimum 20 znaków

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.057 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account