zadanie praktyczne na egzaminie

Więcej
2011/06/14 17:56 #5545 przez legumina
Replied by legumina on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
Ejejko napisał:

czy defibrylator wyglądał tak:
!

sklepratowniczy.pl/zdjecia/971_middle.jpg
www.czerwonesamochody.com/details.php?im...48fabe2e887ce6a444ec
ja na takim miałam zajecia, tzn na jego siostrze

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2011/06/14 17:56 #5546 przez Ejejko
Replied by Ejejko on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
a jeśli ja tego nigdy w życiu nie ćwiczyłam, bo zawsze mieliśmy automatyczny?? to jak ja mam to cholera zrobic? na tych łyżkach wybieram moc z jaką go pieprzne? czy jak?! jeśli to dla Ciebie nie problem, opisz mi prosze jak to idzie po kolei... i czy zaczynam od rko czy tylko sama def !?

Więcej
2011/06/14 18:06 #5547 przez legumina
Ejejko napisał:

a jeśli ja tego nigdy w życiu nie ćwiczyłam, bo zawsze mieliśmy automatyczny?? to jak ja mam to cholera zrobic? na tych łyżkach wybieram moc z jaką go pieprzne? czy jak?! jeśli to dla Ciebie nie problem, opisz mi prosze jak to idzie po kolei... i czy zaczynam od rko czy tylko sama def !?

Nie obrazajac tu nikogo, to co wasz nauczyciel robił ???
dobra wiec masz ocene wstepną abc, bark oznak zycia
właczasz defibrylator, u mnie bhp to 4 pikniecia że jest sprawny, dajesz monitorowanie i podłączasz elektrody samoprzylepne[takei jak do ekg] pamietaj żeby dać dobre odprowadzenie, bo na monitorze masz jakies odprowadzenie, babka mi mówiła ze za zmane odprowadzeń i sprawdzenie czy wszystkei mówią to samo i danie wzmocnienia są punkty. szczegolnie gdy masz wykonać potwierdzenie procedury asystolii, a to tylko idzie z elektrod tych przyklejonych do monitorowania, a nie z łyzek !!!
albo przekretłem dajesz na defibrylacje samo sie ustawia od razu na odprowadzenie na łyzki , beirzesz żel albo podkładki żelowe i dajes ztam gdzie bąda łyzki przypołozone
przykładasz i patrzysz co jest na monitorze [ na fantomie moze byc problem z tym jaki jest styk łyzek to krązków, to sie nie martw tylko popraw łyzki, alby dobrze lezały na tych krązkach] jak rytm do defibrylacji, to w moim defibrylatorze pod prawym kciukiem [łyzka z pod obojczyka] mam strzałki i wybieram energie, dajesz ładowanie , aby wyładowac to musze dwoma kciukami, na kazdej z łyzek nacisnąc guzik i zrobic defibrylacje , z tym ze wczesniej sie rozglądasz bo egzmainaror moze być oparty o łózko

aha jak wybierzesz za duza energie i dasz ląduj, i stwierdzisz ze chcesz dac mniejszą energie to wysatczy ze strzałkami ktorymi wybierasz energie zmienisz jej wartość i on sam w sobie sie rozładuje defibrylator ;-)

aa strzałki do ładowania i do wartości energi są opisane w tych nowych defibrylatorach

wystarczająco jasno to napisałam?

Więcej
2011/06/14 18:06 #5548 przez Sanderka999
Replied by Sanderka999 on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
ej ludzie...a Ci co są pod cke kraków mają inne elementy wykonania niz cke jaworzno?

Więcej
2011/06/14 18:06 #5549 przez legumina
Sanderka999 napisał:

ej ludzie...a Ci co są pod cke kraków mają inne elementy wykonania niz cke jaworzno?

ale to tak jak z maturą wszedze jest taka sama ;-)

Więcej
2011/06/14 18:07 #5550 przez Ennek
Replied by Ennek on topic O:zadanie praktyczne na egzaminie
treść zadania egzaminu z godziny 15.00

W mroźny zimowy wieczór dyspozytor pogotowia ratunkowego przyjął zgłoszenie o znalezieniu młodego mężczyzny , leżącego w pobliżu przystanku autobusowego na mało uczęszczanej osiedlowej ulicy.
Informację o zdarzeniu przekazał przypadkowy przechodzień. Spacerujący z psem starszy mężczyzna usłyszał słabe wołanie o pomoc. Gdy wychodził z domu około 40 min wcześniej nikogo w tym miejscu nie było. podchodząc bliżej zauważył człowieka leżącego w płytkim śniegu, bez ciepłej odzieży wierzchniej . próbował pomóc poszkodowanemu wstać ale mężczyzna przewracał się, mówił niewyraźnie, chwilami nielogicznie, co jakiś czas wspominając ze został napadnięty w celach rabunkowych.
na miejsce zdarzenia przyjechał podstawowy zespół RM w składzie 2 ratowników i kierowca.

opis stanu poszkodowanego
36 letni mężczyzna -zastany w pozycji leżącej , bez ciepłej odzieży wierzchniej, zdezorientowany, z trudnościami w móieniu, w okolicy czołowej widoczne otarcie skóry. oddech 8/min, HR 50/mon, RR 90/50, źrenice równe prawidłowo reagujące na światło, skóra blada, zimna, temperatura mierzona w uchu 31 stopni C, w skali GCS 12pkt
w czasie badania szczegółowego nastąpiło nagłe pogorszenie się stanu poszkodowanego.
Stwierdzono: brak oddechu, tętno nie wyczuwalne. RR nieoznaczalne, źrenice szerokie, równe, saturacja nieoznaczalna, w skali GCS 3 pkt. Skóra blada, zimna, temperatura mierzona w uchu 31 stopni C. po podłączeniu do monitora ekg uzyskano następujący zapis

(i tu był zapis częstoskurczu komorowego)

zapis ten utrzymywał sie przez 10 minut pomimo wdrożenia właściwych działań ratowniczych.

Moderatorzy: Ania82ricko1stmangus
Czas generowania strony: 0.072 s.

Ostatnie posty Forum Ratownik-med.pl

• Brak postów do publikacji.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account