- Otrzymane podziękowania: 0
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Medycyna Ratunkowa
- Farmakologia
- POMOCY!!!PROBLEM W PRZELICZANIU DAWEK!!!!
POMOCY!!!PROBLEM W PRZELICZANIU DAWEK!!!!
- Olcia22.5
- Autor
- Wylogowany
- Początkujący
Mniej
Więcej
2012/03/27 21:09 - 2012/03/27 21:21 #7441
przez Olcia22.5
POMOCY!!!PROBLEM W PRZELICZANIU DAWEK!!!! was created by Olcia22.5
Witam wszystkich!Jestem uczennicą szkoły Ratowniczej, mam straszny problem w przeliczaniu dawek leku:
np.mamy takie zadania:
1. Adrenalina 300ug Iv
ilość ampułek 1
strzykawka 10
rozcieńcz Na Cl
wartość ? (x)
(w tym przypadku wartość = się 3ml)
mam to w zeszycie z lekcji ale nie wiem jak to obliczono i w ogóle tego nie rozumiem
przy czym podano nam wzór, który ma być pomocny w obliczaniu :
A-C
B-X
X=B*C/A (B POMNOZYĆ PRZEZ C, PODZIELONE PRZEZ A)
2. Clemastyna 1,5mg Iv
Ilość amp. 1
strzykawka 20
rozcieńcz Na Cl
wartość x
Była bym bardzo wdzięczna gdyby ktoś bardzo opisowo i dokładnie wytłumaczył mi jak to obliczać!Pozdrawiam
np.mamy takie zadania:
1. Adrenalina 300ug Iv
ilość ampułek 1
strzykawka 10
rozcieńcz Na Cl
wartość ? (x)
(w tym przypadku wartość = się 3ml)
mam to w zeszycie z lekcji ale nie wiem jak to obliczono i w ogóle tego nie rozumiem
przy czym podano nam wzór, który ma być pomocny w obliczaniu :
A-C
B-X
X=B*C/A (B POMNOZYĆ PRZEZ C, PODZIELONE PRZEZ A)
2. Clemastyna 1,5mg Iv
Ilość amp. 1
strzykawka 20
rozcieńcz Na Cl
wartość x
Była bym bardzo wdzięczna gdyby ktoś bardzo opisowo i dokładnie wytłumaczył mi jak to obliczać!Pozdrawiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ww61
- Wylogowany
- Lider
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 12
2012/03/28 09:25 #7443
przez ww61
Replied by ww61 on topic Odp: POMOCY!!!PROBLEM W PRZELICZANIU DAWEK!!!!
Zawsze należy zwrócić uwagę na ilość leku w ampułce i pamiętać,że stężenie 1% oznacza,że w 1 ml znajduje się 10mg leku.I tak na przykładzie adrenaliny 0,1% oznacza że mamy do czynienia z 1 mg.Jeśli rozcieńczymy lek którego w ampułce jest 1 cm sześcienny do 10 cm dodając 9 cm 0,9% NaCl oznaczać to będzie ze w uzyskanej 10 cm mieszance znajdować się będzie 1 mg czyli 1000 mikrogram leku.Dzieląc ten 1000 przez 10 bo tyle cm rozcieńczonego leku mamy w strzykawce dowiemy się,że w jednym cm w strzykawce znajduje się 100 mikrogram adrenaliny.
Clemastinum,którego w ampułce znajdują się 2 mg w 2 ml.Mamy go podać i.v. 1,5 mg mając do dyspozycji strzykawkę 20ml i 0,9% NaCl.
Jeśli owe 2 mg w 2 ml rozcieńczymy w 18 cm soli soli otrzymamy w 1 z 20 cm podobnie jak w wspomnianej wcześniej adrenalinie 100 mikrogram w 1 cm rozcieńczonego leku.Jeśli więc podamy pacjentowi 15 cm mnożąc je razy 100 mikrogram otrzymamy 1500 mikrogram czyli 1,5 mg.
Pamiętaj 1g=1000mg,1mg=1000 mikrogram stężenie 1%=10mg,10%=100mg,50%=500mg czyli 0,5g i tak dla przykładu 500 ml 5% glukozy oznacza 5% tzn 5x10mg=50 mg w cm sześciennym x 500ml=25000mg czyli oznacza to,że w kroplówce 500ml 5% izotonicznego roztworu glukozy znajduje się 25 gram czystej glukozy.A przy okazji-roztwór hipotoniczny to roztwór substancji,którego stężenie jest niższe niż to fizjologiczne w organizmie człowieka,roztwór izotoniczny jest roztworem fizjologicznym tzn,że takie stężenie substancji znajduje się w organizmie zdrowego człowieka np 0,9% NaCl ,5% glukoza, roztwór hipertoniczny oznacza roztwór substancji o stężeniu wyższym niż znajduje się ona w organizmie zdrowego człowieka.
Pozdrawiam
Clemastinum,którego w ampułce znajdują się 2 mg w 2 ml.Mamy go podać i.v. 1,5 mg mając do dyspozycji strzykawkę 20ml i 0,9% NaCl.
Jeśli owe 2 mg w 2 ml rozcieńczymy w 18 cm soli soli otrzymamy w 1 z 20 cm podobnie jak w wspomnianej wcześniej adrenalinie 100 mikrogram w 1 cm rozcieńczonego leku.Jeśli więc podamy pacjentowi 15 cm mnożąc je razy 100 mikrogram otrzymamy 1500 mikrogram czyli 1,5 mg.
Pamiętaj 1g=1000mg,1mg=1000 mikrogram stężenie 1%=10mg,10%=100mg,50%=500mg czyli 0,5g i tak dla przykładu 500 ml 5% glukozy oznacza 5% tzn 5x10mg=50 mg w cm sześciennym x 500ml=25000mg czyli oznacza to,że w kroplówce 500ml 5% izotonicznego roztworu glukozy znajduje się 25 gram czystej glukozy.A przy okazji-roztwór hipotoniczny to roztwór substancji,którego stężenie jest niższe niż to fizjologiczne w organizmie człowieka,roztwór izotoniczny jest roztworem fizjologicznym tzn,że takie stężenie substancji znajduje się w organizmie zdrowego człowieka np 0,9% NaCl ,5% glukoza, roztwór hipertoniczny oznacza roztwór substancji o stężeniu wyższym niż znajduje się ona w organizmie zdrowego człowieka.
Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): Olcia22.5
- marcin1975rm
- Wylogowany
- Lider
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 8
2012/03/28 18:07 #7445
przez marcin1975rm
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
Replied by marcin1975rm on topic Odp: POMOCY!!!PROBLEM W PRZELICZANIU DAWEK!!!!
Sęk w tym, że Clemastin rozcieńcza się w proporcji 1:5
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
- joanna.j23
- Wylogowany
- Doświadczony
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
2012/03/28 19:16 #7447
przez joanna.j23
Pozdrawiam
DOBRY RATOWNIK TO ŻYWY RATOWNIK
Replied by joanna.j23 on topic Odp: POMOCY!!!PROBLEM W PRZELICZANIU DAWEK!!!!
Rzeczywiście, tak jest podane na ulotce. Myślę jednak, że tego typu zadania mają raczej na celu zrozumienie i opanowanie umiejętności obliczania dawek. Zwłaszcza, że czasami sposób rozcieńczenia dostosowuje się do ilości leku, jaką należy podać, żeby po prostu było łatwiej policzyć.Clemastin rozcieńcza się w proporcji 1:5
Pozdrawiam
DOBRY RATOWNIK TO ŻYWY RATOWNIK
- Olcia22.5
- Autor
- Wylogowany
- Początkujący
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2012/03/29 06:47 #7449
przez Olcia22.5
Replied by Olcia22.5 on topic Odp: POMOCY!!!PROBLEM W PRZELICZANIU DAWEK!!!!
Dzięki wielkie
- ww61
- Wylogowany
- Lider
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 12
2012/03/29 10:08 #7450
przez ww61
Replied by ww61 on topic Odp: POMOCY!!!PROBLEM W PRZELICZANIU DAWEK!!!!
Czy błędem jest podanie leku dożylnie w mniejszym niż podane w ulotce stężeniu?W mojej szkole uczyli,że błędem jest podanie leku o większym niż podane stężeniu.Masz Marcin rację,ale kierując się zdobytą wiedzą celowo nie zwróciłem na to uwagi.Ważne jest że w większym rozcieńczeniu podawane dawki są bardziej precyzyjne.Z drugiej zaś strony ciekaw jestem czy rozcieńczasz adrenalinę?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Medycyna Ratunkowa
- Farmakologia
- POMOCY!!!PROBLEM W PRZELICZANIU DAWEK!!!!
Czas generowania strony: 0.158 s.