"Mikusie" odleciały
Dzisiejszy dzień (27.01.2012) zapisze się na kartach historii Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Z bazy na Babicach odleciały trzy ostanie śmigłowce Mi-2.
Jeszcze do niedawna to one służyły w misjach HEMS. Na ich pokładach przetransportowano dziesiątki tysięcy pacjentów. Od 2009 roku te maszyny były systematycznie wycofywane ze służby, a w kwietniu 2011 roku ostatecznie zastąpione nowoczesnymi Eurocopterami EC 135.
Ostatnio po ogłoszeniu przetargu śmigłowce Mi-2 znalazły nowego nabywcę. Sześć „mikusiów” odleciało wczoraj, a trzy dziś. Najstarsze były wyprodukowane w 1975 roku.

Fot. Podejście do lądowania, śmigłowiec Mi - 2 Plus obecnie już całkowicie wycofane ze służby
Kiedy śmigłowce Mi-2 szykowały się do odlotu, po zakończonej misji wróciła do bazy załoga dyżurująca na śmigłowcu Eurocopter. Pilot EC 135 zwrócił „nos śmigłowca” w stronę „mikusiów” i zrobił krótki zawis, co było symbolicznym pożegnaniem wysłużonych maszyn.
Źródło: lpr.com.pl
| « poprzednia | następna » |
|---|
Galeria ratownicza - ostatnio dodane

Przyczepa katas...

Przyczepa katas...

Karetki są wszę...

Ratowniczy torcik

Ratownictwo ele...
Galeria ratownicza - ostatnio komentowane

Oświetlenie

Młodzieżowa Aka...

Kalambury

Ambulance vs death

Uczestnicy szko...
facebook.com/ratownik.med
Panel logowania
| STRONA GŁÓWNA - AKTUALNOŚCI - FORUM - GALERIA - KONTAKT - SPOŁECZNOŚĆ - R E K L A M A |

Uwaga! Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt. (KONTAKT)