gototopgototop
Polish Belarusian Bulgarian Catalan Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French Georgian German Greek Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian Urdu
Reklama
Logowanie
Obecnie gościmy
  • ruuuda ruuuda
Teraz online:
  • Użytkowników: 1
  • Gości: 37
Nowi użytkownicy:
  • lesniaczek lesniaczek
  • paulinazhr paulinazhr
  • ruuuda ruuuda
Patronat medialny
Reklama
Reklama
Info Ratownik-med.pl
Reklama
Top komentatorzy
Top forumowicze
Użytkownik Postów
Tytus 351
marcin1975rm 304
ricko1st 276
huda 220
ww61 199
Ania82 199
Darth Vader 197
dyspozytor 193
Emi 189
Maciej S. 177
Pogoda
Licznik odwiedzin
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj:2695
mod_vvisit_counterWczoraj:3378
mod_vvisit_counterW tym tygodniu:15725
mod_vvisit_counterTydzień temu:22040
mod_vvisit_counterW tym miesiącu:55408
mod_vvisit_counterMiesiac temu:112998

Obecnie gościmy: 64
Twoje IP: 38.107.179.213
,
Dzisiaj jest: Maj 18, 2012
Get Adobe Flash player
Choosing web hosting is always a challenge, please consider this hostmonster review and greengeeks review.

02
Lut
2012

Szczecin: Ambulans przyjedzie na czas. Nowe dyspozytornie (VIDEO)

Z niewielkiego pokoju będzie można wysłać błyskawicznie karetkę do każdego zdarzenia i miliona mieszkańców naszego regionu.

W Szczecinie zrobiono milowy krok, aby ten ideał wkrótce urzeczywistnić. Dzisiaj pokazano zintegrowaną nowoczesną dyspozytornię. Jej siedziba jest w budynku miejskiej straży pożarnej przy ul. Grodzkiej.

To niewielki pokój z nowoczesnym sprzętem. Sześcioro dyspozytorów na każdej zmianie może błyskawicznie wysłać pomoc do każdego z ośmiu (a do końca lutego dziesięciu) powiatów w naszym regionie. To obszar zamieszkany przez milion mieszkańców (Szczecin, powiat policki, gryfiński, stargardzki, goleniowski, kamieński, łobeski, choszczeński, myśliborski, pyrzycki)

- Nie ma w Polsce drugiej takiej dyspozytorni, która obejmowałaby tak dużą liczbę osób - cieszy się Marcin Zydorowicz, wojewoda zachodniopomorski.

Nowa dyspozytornia w Szczecinie

Na wielkich ekranach i monitorach komputerów dyspozytorzy śledzą ruchy każdej z 48 karetek jakie są do dyspozycji.

- Dlatego błyskawicznie będą mogli wysłać odpowiednią ilość załóg w miejsce zdarzenia - dodaje Roman Pałka, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Szczecinie.
W 2000 roku w naszym województwie było 30 małych dyspozytorni zatrudniających 160 osób. Docelowo mają być dwie - w Szczecinie i Kołobrzegu (będzie obejmował 11 powiatów ze wschodniej części województwa).

Zasięg dyspozytorni medycznych w województwie zachodniopomorskim

Do ideału brakuje jeszcze uruchomienia Wojewódzkiego Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Zachodniopomorskim Urzędzie Wojewódzkim w Szczecinie. Ma to się stać do końca roku. Gdy ruszy, wtedy tu będą trafiać nasze telefony alarmowe. Np. o wypadku, pożarze.

- Pracownicy WCPR będą błyskawicznie przesiewać informacje ważne od mniej istotnych i te istotne przekierują do dyspozytorni przy ul. Grodzkiej. Na tej podstawie dyspozytorzy będą wysyłać karetki - tłumaczy wojewoda Zydorowicz.

Czy WCPR - jako dodatkowe ogniwo nie wydłuży obiegu informacji, a w efekcie opóźni wysłanie pomocy?

- Nie. Bo to do jego pracowników będzie należało błyskawiczne obrobienie zgłoszenia od mieszkańca. Np. fałszywy alarm nie zostanie przekazany do dyspozytorni na Grodzkiej, bo wyłapią go właśnie pracownicy Centrum - tłumaczy dyr. Pałka.

Gdy system ruszy WCPR będzie odbierał wszystkie telefony alarmowe, w tym 112.

Obecnie, gdy dzwonimy na numer 112 np. z powiatu kamieńskiego, to telefon odbiera najpierw służba w Kamieniu. Dopiero w kolejnym kroku przekazuje wiadomość do dyspozytorni na ul. Grodzkiej.

- Dlatego do czasu uruchomienia WCPR, gdy wzywamy karetkę lepiej dzwonić na numer alarmowy 999. Wtedy od razu łączymy się z dyspozytornią w Szczecinie, która ma podgląd na wszystkie ambulanse - radzi dyr. Pałka.

Źródło: gs24.pl

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentarze  

+2 #1 Darth Vader 2012-02-04 10:00
Dobrze :-)
Cytować

+1 #2 marcin1975rm 2012-02-04 14:15
Ładna mapka ;-)
Cytować

+7 #3 netze 2012-02-05 08:52
Obawiam się, że Ci którzy to wymyślili, a raczej wzorowali się na Kimś, nie znają specyfiki pracy w naszym terenie, nie neguje pomysłu, przekonany jestem , że dyspozytor nie znający terenu położonego 200 km , nie jest w stanie precyzyjnie zadysponować zespołu, czekam na pierwsze informacje o feralnych dyspozycjach.
Wiem natomiast, kto będzie winny w przypadku opóźnień w dotarciu do miejsca zdarzenia. Wiecie kto prawda? 8)
Cytować

-15 #4 ww61 2012-02-05 13:10
Znam dyspozytorów,kt órzy mimo,że znają własny teren mają problemy by wysłać zespół z szczegółowymi koordynatami.Problem leży w umiejętnym zapytaniu o lokalizację w trakcie zbieraniu wywiadu.Takie jest moje zdanie do którego mam prawo tym bardziej na forum po tylu latach pracy w branży a negować wszystko co inni tworzą nie jest niczym twórczym.Wierzę,że zgodnie z tytułem artykułu ta kwestia zmierza w dobrą stronę.
Pozdrawiam
Cytować

+6 #5 netze 2012-02-05 15:31
NO widzisz WW61, niebawem zatem będziesz bardziej szczęśliwy otrzymując koordynaty od dyspozytora nie znającego Twojego terenu, dysponującego Cię do miejsca którego nie znasz, będziesz mógł wtenczas wykorzystać swoje długoletnie doświadczenie.
Cytować

-3 #6 marcin1975rm 2012-02-05 15:41
Nigdy nie pracowałem jako dyspozytor, ale wydaję mi się, że podstawą sukcesu jest dobrze zebrany wywiad odnośnie miejsca, do którego zespół ma dotrzeć, natomiast w mniejszym stopniu znajomość terenu przez dyspozytora.
Cytować

-3 #7 ww61 2012-02-05 20:47
Nie dziwi cię Marcin,dlaczego za nasze spojrzenie na temat netze plus 5,ty minus 5 a ja minus 10 a na dworze minus 16?Mnie wydaje się to co najmniej podejrzane.Czyżby ktoś chciał się dowartościować?Jeśli tak ja nie obrażę się nawet za minus 1000 za to co napisałem dla czyjejś satysfakcji
Cytować

+4 #8 marcin1975rm 2012-02-05 21:43
Czas zweryfikuje nasze opinie
Cytować

0 #9 netze 2012-02-06 14:52
W życiu, jak w życiu. Jeden ma więcej szczęścia drugi mniej, jeden ma więcej zwolenników drugi mniej, widocznie na forum jest podobnie.
A propos opinii, sam nie mogę się doczekać ich weryfikacji.
Cytować

Dodaj komentarz

Uwaga! Komentarze są prywatnymi opiniami Czytelników, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Jeśli jakikolwiek komentarz narusza obowiązujące prawo lub zasady współżycia społecznego, prosimy o kontakt. (KONTAKT)

Kod antysapmowy
Odśwież

Dodaj do...

Przegląd artykułów

Najczęściej czytane

Galeria ratownicza - ostatnio dodane

Przyczepa katastroficzna-2
Ambulansy i sam...
Przyczepa katas...
Przyczepa katastroficzna
Ambulansy i sam...
Przyczepa katas...
Karetki są wszędzie... Nagłaśniam akcje!
Karetki są wszę...
Karetki są wszę...
Ratowniczy torcik
Zdjęcia różne
Ratowniczy torcik
Ratownictwo elektryczne
Zdjęcia różne
Ratownictwo ele...

Galeria ratownicza - ostatnio komentowane

Oświetlenie
Ambulans Merced...
Oświetlenie
Młodzieżowa Akademia Bezpieczeństwa - ratujemy i uczymy ratować-2
Imprezy okolicz...
Młodzieżowa Aka...
Ambulance vs death
Zdjęcia różne
Ambulance vs death
Uczestnicy szkolenia
Szkolenie i egz...
Uczestnicy szko...

facebook.com/ratownik.med

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Panel logowania

Szukaj ...
Webratownik-med.pl
Reklama
Subskrypcja
Zapisz się!
Chcesz być na bieżąco ?? Zapisz się i korzystaj z subskrypcji naszego portalu!

Joomla : RATOWNICTWO MEDYCZNE
Profil użytkownika
Odwiedzin: 3, Miejscowość: Gryfice
Ratowniczy e-Sklep

RatCZAT - podyskutuj!
Ostatnio na czacie:

Przejdź na czat

Shout Box
Ostatnia wiadomość: 23 godz., 36 min. temu
Archiwum

Zaloguj się aby dodawać wiadomości

Galeria ratownicza

Atak terrorystyczny w Świdwinie - manewry ratownicze
Manewry ratownicze w Świdwi...
Atak terrorystyczny w Świdw...
Zawody zagłębiowskich ratowników - poszkodowany w kanale
Dąbrowa Górnicza: Zawody za...
Zawody zagłębiowskich ratow...
Akcja Ratunkowa
Akcja ratunkowa "Śnieżka"
Akcja Ratunkowa "Śnieżka'
Migawki
Twoje zdjęcieTWOJE FOTO
Jeżeli jesteś zarejestrowany, dołącz do naszego grona i stań się rozpoznawalny.
Zamieszczaj swoje zdjęcia w kategorii "Społeczność naszego serwisu" .
Nie wiesz jak to zrobić ?? Przeczytaj instrukcje FAQ galerii .
Chmura TAG - ów
Kanał RSS Ratownik-med.pl
ESKUMED - RATOWNICTWO MEDYCZNE GMINA RYMAŃ hafciarnia JOKRIS